somogyi vállalkozások

2019.10.09. 09:00

Hasznot is hajt a gyenge forint, ha exportról van szó

A forint gyengülése miatt mélyebben a zsebükbe nyúlhatnak, akik külföldre indulnak, s azon cégek kiadása is nő, amelyek alapanyagot importálnak. Az exportra dolgozó somogyi társaságok bevétele viszont jócskán emelkedhet.

Harsányi Miklós

– Csak exportálunk, nincs importunk, számunkra összességében kedvező a mostani helyzet – mondta Juhász Pál, a hetesi Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója. – Euróban érkezik az utalás, számításunk szerint a hullámzó árfolyamnak köszönhetően az év végéig akár 4–5 millió forinttal több lehet a bevételünk. A teljes forgalmunk közel 40 százalékát adja a külföldi értékesítés: a hagyományosnak tekinthető japán, svájci, osztrák, német és szlovák piacon kívül nyár óta Svédországba is szállítunk, alkalmanként 4–6 tonna bárányhúst indítunk útnak.

Juhász Pál rámutatott: úgy tűnik, hogy a nemzeti bank egyelőre nem avatkozik a folyamatokba, de minden bizonnyal nem engedi, hogy 340 forint fölé emelkedjen a forint–euró-árfolyam. A mostani helyzetnek van egy másik oldala: az importra szoruló cégek kiadása egyik pillanatról a másikra megugrott, ráadásul a folyamat gerjesztheti az inflációt. Kocsis Péter, a nagyatádi Büttner Kft. kereskedelmi igazgatója közölte: mivel társaságuk forgalmának 70 százaléka az uniós exportpiacokon képződik, a forint mostani gyengélkedése alapvetően nem rossz hír számukra.

– Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a hazai vevőink egy részével ugyancsak eurós fizetési megállapodásunk van, még jobbnak tűnik a helyzet. – folytatta. – Ezzel együtt negatív hatásai is vannak az euróárfolyam emelkedésének. Az évente közel 3000 tonna acél- és alumínium-alapanyagszükségletünket alapvetően külföldről elégítjük ki, tehát az ezzel kapcsolatos költségeink is egyértelműen nőnek. Az egyéb, a gyártáshoz szükséges eszközöket, szolgáltatások nagy részét is az európai piacokról szerezzük be.

Stabilitás kell

– Nem mellesleg a havi banki törlesztő részletek is az euró árfolyamát követik, így azok is nőnek, az év végi összefoglaló árfolyam különbözet befizetési kötelezettségről nem is beszélve – közölte Kocsis Péter. – Tavaly 80 millió forint árfolyamveszteséget kellett elkönyvelnünk az euróárfolyam növekedése miatt, s az idén sem számítunk árfolyamnyereségre, sőt, jelenleg a tavalyihoz hasonló mértékű árfolyamveszteséget prognosztizálunk. Exportőrként az említett költségnövelő problémákon túl mégis előnyös számunkra az erős euróárfolyam, hiszen egészségesen működő vállalatként arra kell törekednünk, hogy bevételi számaink meghaladják a költségeket.

Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezető igazgatója az elmúlt hetek tapasztalataira utalva hangsúlyozta: kedvező lenne, ha stabil árfolyammal számolhatnának a somogyi vállalkozások, így jobban tervezhető a beszerzés és az értékesítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában