erősödést várnak

2019.12.01. 11:30

A méhészek a versenyképesség növelésére költenék a támogatásokat

A méhészek jövőre 25 százalékkal több támogatást kapnak a nemzeti méhészeti program segítségével, s így közel egymilliárd forintra nő az igényelhető forrás. Somogyban csaknem 2000 méhészt tartanak számon, a pénzt az ágazat versenyképességének további erősítésére fordítják.

Harsányi Miklós

Fotós:

– A méhészek számára létkérdés a támogatás – mondta Mészáros János, a Zselici Méhészegyesület elnöke, aki részt vett hétvégén a gödöllői magyar méhészek 11. világtalálkozóján. – Ha ez a pénz nem állna rendelkezésre, akkor önerőből képtelenek lennének megvalósítani a fejlesztéseket. Somogyban is kiemelt cél, hogy folyamatosan egészséges legyen a méhállomány, s megvalósuljanak azok az élelmiszer-higiéniai fejlesztések, amelyek az ágazat hosszútávú érdekeit szolgálják.

Nagy István agrárminiszter a gödöllői rendezvényen azt mondta: a magyar méhészet kicsi, de stratégiai fontosságú ágazat, amely nélkül nagy ágazatok kerülnének bajba. Hangsúlyozta: a méhek által végzett beporzás nélkül a biológiai sokszínűség kerülne veszélybe. Erre tekintettel a kormány ebben az évben bevezette a beporzási támogatást, amelynek összege méhcsaládonként 500 forint volt. Jövőre ezt a támogatást 1000 forintra emelik. Mészáros János kiemelte: a méhészek a támogatásból a méz kezeléséhez szükséges felszereléseket is vásárolhatnak.

– A nemzeti méhészeti programmal esélyhez és lehetőséghez jutnak a somogyi tagtársak – mondta. – Egy gazdaságban szinte mindig szükség van kisebb-nagyobb vásárlásra, így lényeges, hogy a méhészek lehetőleg ne régi horganyzott vagy alumínium kannákban tárolják a mézet, hanem sav­álló acélból készült pörgetőt és tárolóedényeket használjanak, s az elavult, kidőlt-bedőlt falú kaptárak helyett újat vásároljanak. Igaz, ez nem olcsó mulatság, utóbbi darabja 20–25 ezer forint, de ehhez is igényelhető támogatás, akárcsak a 300–400 ezer forintos pörgetőberendezések beszerzéséhez.

Legkorábban jövő tavasszal lehet a brüsszeli tiltakozás

Kérdésünkre – miszerint mikor várható az ősszel bejelentett brüsszeli méhésztüntetés – Mészáros János azt mondta: ezt legkorábban 2020 tavaszán tarthatják meg.

– Tarthatatlan, hogy az átcímkézett kínai méz miatt veszélybe került a magyar méz értékesítése az európai piacon – közölte. – Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület képviselői novemberben Brüsszelben ismertették a főbb követeléseket, s az Európai Unió illetékes szervezetének reagálására várnak.

Azt akarjuk, hogy az üveges kiszerelésű terméken kötelező legyen feltüntetni, hogy a méz melyik országból származik. S az is lényeges, hogy a forgalmazók közöljék a kevert mézek arányát a vásárlókkal. Így pontosan kiderülhet, hogy egy termékben például mennyi magyar, ukrán vagy horvát méz található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában