alapítási kedv

2019.12.29. 07:00

Sok eltűnt, de születtek újak

Kifulladóban a cégalapítási hullám: novemberben országosan 44 százalékkal több céget töröltek, mint amennyi létrejött. Somogyban mérték a legrosszabb eredményt.

Kovács Gábor

Az újraindult NABI elsõ hazai vásárlója Kaposvár lehet. A százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévõ Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. egymilliárd forintos autóbusz-beszerzési programot indít – jelentette be Szita Károly polgármester a NABI Kft. kaposvári gyárában tartott, helyszíni bejárással egybekötött sajtótájékoztatón.

Fotós: Somogyi Hrlap

Egy Kaposvár környéki kis faluban él Katalin, aki sokáig vidéki fodrászati vállalkozást működtetett, ám a fodrászkellékek árainak és egyéb költségek emelkedése miatt az idén visszaadta az ipart. Azóta egy másik szakmát tanul.

Novemberben 2112 cégalapítás mellett 3033 cégtörlést tett közzé a cégbíróság az országban, vagyis ebben a hónapban 44 százalékkal több cég szűnt meg, mint amennyi létrejött, derült ki az Opten cég­információs szolgáltató adatbázisából. Somogyban volt a legrosszabb a helyzet.

A cégalapítások száma hónapról hónapra rendszertelenül változik, mégis az körvonalazódik, hogy kifulladóban van a lassan egy éve tartó cég­alapítási hullám, állapította meg az Opten céginformációs szakértője egy friss elemzésben. A cégek számának csökkenése önmagában nem jelent problémát, mert a gazdaság cégszerkezete tisztul, és a megmaradó cégek aktívabbá válnak.

A megyei építőiparban nem érezhető az élénkülő cégmegszűnési hullám, mert töretlenül érkeznek a megrendelések, a kisebb cégeknek is bőven van munkája – felelte érdeklődésünkre Wagner Ernő, a Somogy Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

Az őszi cégadatokból még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni – vélte Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) elnöke, aki hozzátette: a kamara minden tevékenysége arra irányul, hogy segítsék a kisvállalkozások talpon maradását. Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Somogy megyei szervezetének elnöke ezt erősítve azt mondta: a kisebb somogyi cégeknek nagyobb számban kellene közreműködniük a helyi beruházásokban, mert ez támogatná leginkább őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában