édes adómentesség

2020.02.28. 11:30

A méhész csuprában maradhat a méz-szja

A méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek személyijövedelemadó-mentességet élveznek a jövőben. A kedvezmény azoknak előnyös, akik vállalkozóként méhészkednek.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Horváth Zoltán 18 éve méhészkedik Kaposfüreden. Évente 30 mázsa virágmézet termel, a közeljövőben már nem kell termékei után személyi jövedelemadót fizetnie. – Az szja-mentesség pár tíz­ezer forintot jelent nekem, aki viszont nem őstermelőként, hanem vállalkozóként méhészkedik, annak nagyobb segítség lesz – mondta el Horváth Zoltán. Megjegyezte: az ágazatnak a legnagyobb gondot a Távol-Keletről beáramló hamis méz okozza, amely Ukrajnán át érkezik az uniós országokba.

– Nagyon kedvező számunkra, hogy személyijövedelemadó-mentességet kapunk – mondta el Csonka Imre, a kaposvári méhészbolt tulajdonosa. Minden méhészeti termék, mint például a méz, a virágpor, a propolisz és a méh­pempő után sem kell fizetni 15 százalékos adót. A méhész megjegyezte: a jövőben az agrártárca intézkedésének következtében a méz ára minimálisan csökkenhet is.

– Vigasztal, hogy elindult az agrártárca egy pozitív irányba, azzal a céllal, hogy segítse az ágazatot – mondta el Hrankai Szabolcs, aki harmadik generációs méhész. Berzencén kétszáz méhcsaládot nevel. Megjegyezte: a személyijövedelemadó-mentességből befolyt plusz forrást fejlesztésekre költené a jövőben. Nagy István agrárminiszter a méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte. A Méhészeti Nemzeti Program keretén belül 1,8 milliárd forint uniós és hazai támogatásra pályázhatnak a méhészek.

Ezer forintos segítség méhcsaládonként

Az agrártárca 700 millió forintot különített el a méhek egészségügyi támogatására. Február végéig adhatják be igényeiket a méhcsaládonkénti 1000 forintos megporzási támogatásra a méhészek. Az agrártárca célja, hogy a hazai méhállomány egészségügyi kondícióját megőrizzék, elsősorban a szennyezett állatgyógyászati készítmények alkalmazásából eredő veszteségek kompenzálásával. Azok pályázhatnak, akik 2019. november 15-én a Tenyészet Információs Rendszerben nyilvántartott méhállománnyal rendelkeztek. A támogatási kérelem kizárólag elektronikus úton, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően adható be.

Méhecskehotel a magányosoknak

Február végén érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket, amikkel a civilek is sokat tehetnek a beporzó rovarok védelméért – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan segíthetjük a beporzók szaporodását már kora tavasztól. Fontos, hogy a méhecskehoteleket legkésőbb március elején rakjuk ki esőtől védett helyre, keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés is érje. Míg a házi méhek akár harminc-negyvenezres kolóniáinak termetes faodvakra, még inkább az ember által biztosított kaptárakra van szüksége, a magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukak védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a szűk járatokba petéznek le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában