Járványügy Somogyban

2020.03.28. 11:30

Dolgozik még minden somogyi, aki csak teheti

Kaposfőn elkülönítették a dolgozók öthavi fizetését, egy kaposvári bútorüzem három hétre leáll – válságintézkedéseket hoznak a cégek megyeszerte.

Harsányi Miklós

– Folyamatos a termelés, és egyelőre az alapanyag-ellátás is – mondta Juhász Mihály, a böhönyei Auma Elektrotechnika Bt. cégvezetője. – Később viszont lehetnek utánpótlási nehézségek, mivel az áru egy részét Olaszországból, Indiából, Kínából, Németországból, Franciaországból és Nagy-Britanniából importáljuk. A biztonság érdekében teljesen elkülönítettük a két műszakot.

A villanymotorokra és keringtető szivattyúk gyártására specializálódott társaság 180 dolgozónak ad munkát. 75 százalékos kihasználtsággal dolgoznak. Gyakrabban takarítanak, és az ebédlőben legfeljebb 12 ember ehet egyszerre.

A kaposfői Nivo-Vas Kft-nél sincs leállás, medencéket és medencefedéseket készítenek európai exportra. Berger Krisztián cégvezető közölte: részben lengyel, német és osztrák partnerektől kapják az alapanyagot, amit közúton kamionok szállítanak. Két hónapra elegendő alapanyag-készletük van. A cégvezetés a héten eldöntötte: a dolgozók öthavi fizetését elkülönítik, így a bérek kifizetésére kellő fedezettel rendelkeznek.

– Folyamatosan dolgozunk, elegendő a megrendelés – mondta Pálca Levente, a Kaposvári Videoton ügyvezető igazgatója. – Szinte a világ minden részéből kapunk alkatrészt, egyedül az olasz beszállítás akadozik.

Ponekker László, a kaposvári Privát Hús Kft. tulajdonosa azt mondta: Mohácsról szerzik be a félsertéseket, s folyamatos a munka. – A múlt heti felfokozott kereslet mára lecsökkent az üzletekben – közölte.

Leállás várható

– Még minimum két hétig folyamatosan dolgozunk – mondta Dévai Tibor, a kaposvári Lamello Kft. tulajdonosa. – Utána szabadságra mennek az alkalmazottak három, esetleg négy hétre. A gyártás leáll, csak ügyeletet tartunk fenn. Az üzleti partnereink nem fogadnak árut, Németországban, Ausztriában számos bútoráruház bezárt.

Dévai Tibor kiemelte: az aktuális helyzet függvényében májusban döntenek a létszámról és a termelés további folytatásáról. Most száz dolgozót alkalmaznak, s pillanatnyilag úgy tűnik, hogy legfeljebb 8–10 munkatársat érinthet a leépítés. A bútoripari cég tulajdonosa azt mondta: kezelni tudják a helyzetet. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi két műszakkal szemben a nyáron csupán egy lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában