zuhanó ár

2020.03.23. 14:00

Régen láttunk ilyen olcsó üzemanyagot

Nagyot csökkent az üzemanyagok ára az elmúlt hetekben.

Marosi Gábor

Míg február 26-án egy liter benzinért átlagosan 385, a gázolajért pedig 395 forintot kértek, addig a napokban előbbiért 318, utóbbiért 335 forintot kellet fizetni. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a héten lesznek olyan töltőállomások, ahol háromszáz forint alá kúszhat a benzin ára.

– Látva a nemzetközi viszonyokat, további csökkenésre lehet számítani – mondta Bujdos Eszter. – Hetekkel ezelőtt kezdődött és nem látni a végét az árháborúnak, ami lenyomta az olajárakat az 1991-es arab válság szintjére. A csökkenés oka részben a koronavírus-járvány, illetve az arabok és oroszok közötti nézetkülönbség. Az arabok ugyanis kevesebb olajat szerettek volna termelni, de ebbe nem mentek bele az oroszok. Ezt követően Szaúd-Arábia úgy döntött, jelentősen csökkenti az árakat, ez viszont sem Oroszországnak, sem az Egyesült Államoknak nem kedvezett. Gyakorlatilag így próbálnak meg az arabok nyomást gyakorolni a többi országra.

– Most egy hordó olaj 29 dollárba kerül – folytatta Bujdos Eszter. – Emiatt feltehetően újabb öt forinttal csökken majd az üzemanyagok ára a hazai kutakon. Szinte egészen biztos, hogy a következő hetekben nem emelkedik az üzemanyagok ára. Az autósok örülhetnek ennek, de a kutaknak és az olajszakmában dolgozóknak súlyos gondot jelent mindez.

Mészáros Ákos, kaposvári fuvarozó elmondta: könnyebbséget jelent a szállítmányozással foglalkozó cégeknek az olcsóbb üzemanyagár. A költségeiket azonban jelentősen nem tudják csökkenteni, hiszen a legtöbb cég januárban-februárban már megkötötte az éves szerződését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában