Járványügy Somogyban

2020.04.13. 11:30

A tavaszi vetésre összpontosítanak

– Idegeneknek belépni tilos! – utal a bejáratnál elhelyezett tábla a biztonsági előírásokra a magyaratádi Barátság szövetkezetben.

Harsányi Mikós

Lackovics Sándor elnök szerint gumikesztyűt és maszkot vásároltak, folyamatosan gondoskodnak a szappan és kézmosó beszerzéséről, a mosdókban papír kéztörlőt használnak a dolgozók. – Olyan ágazatban dolgozunk, ahol rendkívül fontos a határidőre elvégzett munka – mondta. – A tavaszi búzát 20 hektáron vetettük el, s megvártuk az esős időszakot, utána végeztük el a talajlezárásokat a napraforgónál valamint a kukoricánál. Ha a talajhőmérséklet eléri a 8–10 Celsius-fokot, akkor április tizedike körül indul a tavaszi vetés.

Az elnök kiemelte: utólag is bebizonyosodott, jó ötlet volt időben megrendelni a munkához szükséges valamennyi alapanyagot. A 495 zsáknyi kukoricán kívül 33 zsák napraforgó-vetőmagot is vásároltak az egyik dunántúli termelőcégtől.

– A földbérleti szerződések meghosszabbítása is komoly feladat ebben az időszakban – mondta Lackovics Sándor.

– 2019-ben 40 hektárnyi terület bérleti szerződése járt le, az idén már 30 hektár papírjait intézték. A bérleti díj a mindenkori területalapú támogatás mértéke. Ha ez esetleg csökkenne, akkor a megállapodás értelmében az előző évi bérleti díjat fizetnék.

– A gazdák a koronavírus-fertőzés alatt is vetnek és termelnek, hogy legyen mit enni jövőre – mondta Csehi Jenő, balatonöszödi családi gazdálkodó. – Az szinte biztos, hogy a mezőgazdaságban is lesz anyagi veszteség. Igyekszem beosztani a feladatokat, persze mindent úgy csinálok, ahogy az időjárás engedi. A gabona gyom­irtásával foglalkozom a héten, ezután jön a kukoricatalaj előkészítése. A tengerit április 15. után kezdem vetni, s fél hektáron burgonya is lesz. A vetőmag felét már átvettem, a héten újabb adagot ígért a beszállító.

A Somogyvári Mezőgazdasági Zrt. harminc dolgozója második hete szabadságát tölti. S jövő héttől is csak azok dolgoznak majd, akiknek a munkájára feltétlenül szükség lesz. Ezzel is védik a munkatársak egészségét Jancsekity Ferenc elnök szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában