mezőgazdaság

2020.04.16. 14:20

Cukorrépa: eljött a vetés ideje

Somodor térségében 58 hektáron termesztenek cukorrépát.

Harsányi Miklós

Szerdán a kaposvári cukorgyárban megkezdték a cukorrépa feldolgázását. A 119. kampányban várhatóan közel 105 ezer tonna cukrot gyártanak a Magyar Cukor Zrt-nél.; a 120 naposra tervezett idény tervek szerint a jövő év elején ér véget

Bár a minapi lehűlés késlelteti a vetést, a gazdák bizakodnak. – Akkor indulhat a cukorrépa vetése, ha a talaj hőmérséklete eléri a nyolc Celsius-fokot – mondta Bognár Kálmán, a Bognár Farm Kft. ügyvezetője. – Reméljük, hogy a következő napokban már semmi nem akasztja meg a munkát. A saját 58 hektáron kívül 110 hektárnyi bérmunkát is elvállaltunk. A kaposvári cukorgyárral állunk kapcsolatban, 1994-től megszakítás nélkül oda szállítjuk a cukorrépát.

Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke elmondta: a cukorrépa vetését és betakarítását is bérmunkában végzik cégüknek. Hosszú ideje környékbeli gazdálkodókat bíznak meg. A társaság 2020-as tervezett forgalma mintegy egymilliárd forint, melyből közel ötszázmillió forint a növénytermesztési ágazat részesedése, s csaknem ötvenmillió forint bevételt várnak a cukorrépából. – Évről évre változik a terméshozam – közölte. – Két éve hatvanöt tonna cukorrépánk volt hektáronként, 2019-ben hetven tonna, idén jó lenne elérni a hetvenkét tonnát.

 

Képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában