előremutató gondolatok

2020.04.27. 20:00

Fejleszteni nyereségből szabad

Április közepéig 120 borjú született a mosdósi gazdaságban, ahol összesen 1030 szarvasmarhát tartanak. A korábban nyomott tejfelvásárlási árak után stabil piacban bízik a cégvezetés.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

– Csak eddig jöhetnek! – figyelmeztetett a szigorú szabályokra Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezető igazgatója érkezésünkkor. – A koronavírus-járvány kapcsán természetesen rögtön újraírtuk a biztonsági előírásokat. Összesen 550 tehénről és szaporulatáról gondoskodunk, az állattenyésztés a folyamatos készenlétről és a 365 napos műszakról szól.

A csaknem négy százalék zsírtartalmú, napi 15 ezer 700 liternyi tejet a kaposvári üzemben dolgozzák fel. Keszthelyi István amondó: az utóbbi években sűrűn változó felvásárlási árat megsínylette az ágazat. Most alapárban literenként csaknem 106 forintot utal a partnercég, ez az összeg alig egy éve 90-100 forint között mozgott.

A cégvezető szerint az extra minőség fenntartásához időről-időre szükség van fejlesztésre. Egy istálló és fejőház felépítése szerepel a középtávú programban, s így akár 800-900 tehén ellátását is megoldhatnák Mosdóson. Ezzel együtt a gazdaságból naponta több mint 20 ezer liter friss tejjel gördülhetne ki a kamion.

– Minden értelmes ötletre vevők vagyunk, ám nagyobb beruházást kizárólag bevételből, illetve nyereségből indítunk el – mondta Keszthelyi István. – Az építkezés költsége nagyjából egymilliárd forint. Csak akkor vágunk bele a munkába, ha biztos jelét látjuk a piac stabilizálódásának. Nagy kérdés, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után mikor kap erőre a turizmus, hogyan folytatódik a tejexport, s milyen keretek között valósul meg az iskolatejprogram. Ezek a gondolatok most gazdák sokaságát foglalkoztatják. Optimális esetben a fejőház tervezése 2021-ben kezdődhet, ám ha mégsem jön össze az elképzelés, akkor azért megnyugtató számunkra, hogy a jelenlegi istállókat a következő 20 évben biztosan használhatjuk – mondta Keszthelyi István.

 

A gazdálkodók életét nem könnyíti meg a mostani aszály

– A 450 hektár kukorica már majdnem teljes egészében földben van – nyugtázta elégedetten Keszthelyi István. – S a gabona műtrágyaszórását és vegyszerezést is befejeztük időben. Ám a gazdálkodók életét nem könnyíti meg a mostani aszály. Nálunk nagyjából 150 milliméternyi víz, azaz nagyjából két és félhavi csapadék hiányzik a földekből.

A cégvezető azt is elmondta: a szarvasmarha-állomány ellátására felkészültek. A napi munkához szükséges alapanyagok mindegyikéből bőven van tartalékuk, takarmányból decemberig elegendő mennyiség áll rendelkezésükre. Áprilisig összesen 120 borjú látta meg a napvilágot a gazdaságban, az idén összességében 700-ra számítanak.

 

Nem volt leépítés

Csaknem 70 százalékos forgalom-visszaesést szenvedett el a tejüzem egy hónap alatt az étterem, hotel és közétkeztetés szegmensben a koronavírus-járvány miatt. Szommer Gábor kereskedelmi igazgató azt mondta: ez a terület összárbevételük tíz százalékát adja.

– A kiskereskedelemben viszont öt százalékkal több árut adtunk el – közölte Szommer Gábor. A kaposvári tejüzemben nem volt leépítés, belső átcsoportosítással oldották meg a helyzetet. Szommer Gábor szerint a hazai tejágazat kilátásait alapvetően befolyásolhatja, hogy a következő fél évben hogyan alakul a világpiacon a tejpor-, illetve a vajfelhasználás. A nagy mennyiségű árut betárolják, elraktározzák vagy értékesítik. Rámutatott: figyelemmel kísérik az iskolai tanítás újraindításával kapcsolatos fejleményeket is. Somogyban, Tolnában, Baranyában és Zala déli területein korábban naponta 50 ezer gyermeket láttak el tejtermékkel. Május közepén derül ki, hogy számukra mekkora kárt okozott eddig a koronavírus-járvány. Ez a jövedelmezőségüket ugyan csökkentheti, de a stabil nyereségességet nem veszélyezteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában