munkában a malom

2020.04.07. 17:30

Két háborúban őrölt, győzi a vészt is liszttel az egyetlen somogyi malom

Nincs gabona- és liszthiány Barcson, ellenben bőven van munka: megállás nélkül üzemel a helyi malom. A több mint százéves létesítmény, Somogy egyetlen működő malma technikatörténeti érdekesség, ugyanakkor rendületlenül szállítja a termékeit a megrendelőknek a veszélyhelyzet idején is.

Kovács Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Megállás nélkül dübörögnek a százéves gépek az ódon épületben. Itt mintha megállt volna az idő: az alsó hengersorok életkora egy évszázad. Ám a mai korszerű őrlőberendezések belső elve és elrendezése semmiben sem tér el a hajdan a Ganz Gépgyár által kifejlesztett masináktól, csak a vezérlés és meghajtás lett modern és gazdaságos. Folyamatos technikai kihívás tehát korszerűsíteni a barcsi üzemet – mondták az ott dolgozók.

A liszt, mint finom por ült meg a régi falépcsőkön, Forrai István nyugdíjas főmolnár járt fel és alá. Lehetetlen számba venni, hogy hány tonna lisztet őrölt meg az élete során, felelte érdeklődésünkre, s hozzátette: ezt a szakmát szeretni kell és gyermekkorban kezdeni.

A múlt század elején épült létesítmény jelenleg teljes kapacitással üzemel, napi húsz tonna lisztet állítanak elő. Nem tapasztaltak gabona- és liszthiányt, a felvevőik igényeit ki tudják elégíteni, a beszállítóik pedig tudnak alapanyagot biztosítani a számukra.

– Jelentős változást nem érzékeltünk, talán csak a lakossági kereslet nőtt meg kissé, de a pékségek és a nagyfelhasználók ugyanannyit rendelnek mint eddig, pánikszerű felvásárlási lázat egyáltalán nem tapasztalatunk – mondta el lapunknak István József tulajdonos, aki szerint minőségben és mennyiségben is győzik a versenyt.

Több önkormányzat is megkereste mostanában a barcsi malmot, hogy adományliszttel lássák el a rászorulókat. Legutóbb a csökölyi polgármester kérte fel őket erre. Oda a héten harminc mázsa lisztet küldenek, amit öt kilós kiszerelésben adnak át a nagycsaládosoknak. Az ügyletben Koós Csaba, Barcs polgármestere is segédkezett, aki az üzembe is ellátogatott hétfőn. A helyszínen elmondta: a város életében nagy szerepet tölt be a százéves malom, Somogy hatalmas értéke, hogy meg tudták menteni és van, aki működteti. A barcsi malom főként a megyén belül értékesít, de már külföldről is érdeklődtek a termékeik iránt. A cég vezetése azonban azt tartja: amíg a helyi kereslet felveszi a barcsi lisztet, addig nem gondolkodnak külföldi értékesítésben.

Az idén is megőrlik a Magyarok Kenyerét

Az egykori barcsi téglagyár 1911-ben bővült malomrésszel. A malom története változatosan alakult. Régen a Somogy Megyei Gabonaforgalmi Vállalat üzemeltette, de több alkalommal kénytelen volt bezárni a kapuit, hosszabb-rövidebb időre. 2016-tól nyitották újra. Az új tulajdonosának, István Józsefnek a molnár szakmához nincs köze, az építőiparból csöppent kikapcsolódásként az élelmiszeriparba. Mint mondta, jó érzés olyan dolgot csinálni, aminek azonnal látja az értelmét és a hasznát, s ez különösen vészhelyzet idején kézzelfogható. Részt vettek a Magyarok Kenyere jótékonysági akcióban, együttműködve az Agrárkamarával és a MAGOSZ-al. Az idei augusztus 20-ai rendezvényre is felkérést kaptak, tehát a somogyi Magyarok Kenyerét ismét a barcsi malomban őrlik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában