Járványügy Somogyban

2020.04.22. 14:00

Várva várt kapunyitás: újra termel a kaposvári üzem

A koronavírus-járvány miatti egy hónap kényszerszünet után hétfőn újraindult a termelés a Kapos Atlas-nál. A cégnél 320 dolgozót alkalmaznak, csütörtökön indítják útnak az első szállítmányt Németországba.

Harsányi Miklós

Hajnali fél hatkor nyílt a gyárkapu, s egy dolgozó folyamatosan osztotta a munkatársaknak a szájmaszkot. A reggeli műszakra 158-an jelentkeztek. A cég alkalmazottai kereken négy hetet vártak erre a pillanatra. Horváth Árpád ügyvezető igazgató elégedetten nyugtázta: az előzetes tervek szerint zajlott a kezdés.

– Tíz percen belül minden berendezés újra elindult – mondta. – Egyedül a vágási technológiánál alkalmazott gépek gázellátásnál akadt némi fennakadás, de azt is negyed óra alatt megoldottuk. Minden alkalmazottunk előírásszerűen viselte a szájmaszkot, megnyugtató volt a dolgozók hozzáállása. Sokat számít, hogy a legnagyobb közösségi oldalon zárt csoportot hoztunk létre, ahol egymás között jó előre leegyeztettük a játékszabályokat.

A német anyacéggel és a többi partnervállalattal pontosították az első nap menetrendjét. A sürgősségi listán úthenger, illetve homlokrakodó alkatrészek szerepelnek, az első rakományt csütörtökön küldik Németországba. A Kapos Atlasnál hétfőtől július végéig négynapos munkarendben dolgoznak, a cégvezetés a döntésekről időben egyeztetett az Üzemi Tanáccsal. Így vannak olyan munkatársak, akik hétfőtől csütörtökig járnak be dolgozni, mások a hét közepén, illetve a második felében, de a dolgozók 20 százaléka otthon van.

Horváth Árpád hangsúlyozta: két kiemelt céljuk van. A munkahelyek megőrzésén kívül a meglévő megrendeléseket, piacokat feltétlenül meg akarják tartani. Az új jogi lehetőséget kihasználják, s akár 24 havi munkaidőkeretet vezetnek be. – A kényszerszünet, illetve az új munkarend kapcsán 18-20 pihenőnapot töltenek a dolgozók – mondta. – S hogy mindenki a saját maga számára a legmegfelelőbb döntést hozhassa meg, több megoldást dolgoztunk ki. Az alkalmazottak ledolgozzák ezt az időt vagy a következő két évben szabadságuk terhére csúsztatják le. Az órabéresek számára az is egy lehetőség, hogy a havi 23 napból egy napra nem kérnek pénzt, s velük így számoljuk el az összeget.

– Maradjanak meg a munkahelyek, s a későbbiekben is legyen hova jönni dolgozni: pillanatnyilag ez a legfontosabb számunkra – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. – Az is lényeges, hogy szoros kötelék van a csapatban, családias a hangulat, igyekeztük ebből a helyzetből a legjobbat kihozni.

A fejlesztéseket felfüggesztették

A Kapos Atlas cégvezetése úgy tartja: vélhetően szeptember végéig, október elejéig úgy megerősödhet a termelés, hogy fokozatosan megközelíti a leállás előtti kapacitás 90-95 százalékát. Takarékossági okok miatt az idei, második félévre tervezett több mint 350 millió forint értékű fejlesztést egyelőre felfüggesztették. Döntő, hogy a termelés folyamatos maradjon. Szili Zoltán, az Üzemi Tanács tagja azt mondta: a dolgozók megkapták a megfelelő tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában