Járványügy Somogyban

2020.05.27. 09:00

Hetesig hat a svájci ramadán

A bárányexportra is komoly hatással van a koronavírus-járvány. A hetesi székhelyű, Kapos Ternero Kft. külföldi partnerei márciustól folyamatosan mondták vissza a megrendeléseket. Ugyanakkor van olyan ország, ahová a korábbi heti forgalom négy, ötszörösét szállították.

Marosi Gábor

A bárányexportra is komoly hatással van a koronavírus-járvány. A hetesi székhelyű Kapos Ternero Kft. külföldi partnerei márciustól folyamatosan mondták vissza a megrendeléseket – tudtuk meg a vállalkozásnál. Ugyanakkor azt is elmondták: van olyan ország, ahonnét látványosan több a megrendelés, a korábbi heti forgalmuk négy, ötszörösét szállították.

Juhász Pál, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta: március elején még küldtek árut a Távol-Keletre, nem sokkal később azonban a japán vevőjük visszamondta a megrendeléseket. Ezután már a cseh és a szlovén partnerük sem vásárolt bárányhúst, utóbbi a határzár miatt mondta vissza a megrendelést, hiszen az árut szállító kamion nem léphette át a határt. A legnagyobb forgalomkiesést viszont azok a nagykereskedők okozták, akik Ausztriában és Németországban látják el hússal a muszlim közösségeket.

– Márciusban még kompenzáltuk a bevételkiesést – mondta Juhász Pál. – Több húst tudtunk értékesíteni belföldön, ugyanis szinte hisztérikus felvásárlási láz tört ki. Ez a lelkesedés viszont csak két hétig tartott és később alábbhagyott. Svájcba és Szlovákiába azonban folyamatosan exportálunk. A svájci partnerünk elképesztő mennyiségű húst rendelt áprilisban, a korábbi heti mennyiségnek a négy, ötszörösét. Ennek oka, hogy az ott dolgozó muzulmán vendégmunkások a járvány miatt nem tudtak hazautazni, hiszen akkor tizennégy napig karanténba kellett volna vonulniuk.

A Svájcban ragadt muszlimoknak muszáj enniük, ráadásul most van a ramadán ideje, amikor is az emberek napnyugta után szabadon ehetnek és ihatnak – hangsúlyozta Juhász Pál. A cég ügyvezetője hozzátette: tavalyhoz képest az elmúlt hónapokban harminc százalékkal kevesebb bárányt, borjút és birkahúst értékesítettek.

Túlszárnyalták a karácsonyt is

A márciusi hazai pánikvásárlás még a karácsonyi forgalmat is túlszárnyalta. A hetesi cég számításai szerint százötven százalékkal több húst értékesítettek, mint december közepén. Ezután azonban jelentősen visszaesett az itthoni kereslet. A multik sokkal kevesebbet rendeltek, azok a nagykereskedők pedig, akik kiszolgálják a hazai vendéglátókat, szinte egytől-egyik bezártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában