gazdaságvédelem

2020.06.17. 09:00

Gondűző hitellel kergetik el a fellegeket a cégek fölül

Újabb gazdaságvédelmi intézkedés lépett életbe, a kisvállalkozások nulla százalékos kamat mellett igényelhetnek hitelt. A somogyi kis- és középvállalkozói szektor szereplői olyan beruházásokat készítenek elő, amely tovább erősítheti versenyképességüket.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– A koronavírus-járvány következményeit közvetlenül és rögtön éreztük – mondta Palkovics Dániel, a kaposvári Som-Plast Kft. ügyvezető igazgatója. – Autóipari beszállítók is vagyunk, s nagyjából öt héten át minimálisra csökkent a termelésünk a nagy megrendelőink megállása miatt. A februárban, márciusban legyártott termékek árát nemrég kaptuk meg, s az áprilisi, májusi bevétel kisebb volt a szokásosnál. S ez az összeg júliusban és augusztusban is kevesebb lesz a korábban tervezettnél, viszont a kiadásokat – többek közt munkabér, járulékok – folyamatosan ki kell fizetni.

A Som-Plast, Som-Szer cégcsoport 2019-es forgalma közel hétmilliárd forint volt, 2020-ban mintegy 7,2 milliárd forintot terveztek. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a járvány miatt csaknem 25 százalékkal csökken az árbevételük. A kaposvári vállalkozásnál, ahol háztartási gépekhez is készítenek alkatrészeket, eddig csaknem 30 főre kértek munkabér-támogatást. S mindent megtesznek, hogy a dolgozóknak folyamatosan legyen munkájuk. Palkovics Dániel szerint a most bejelentett kedvezményes hitelprogram hatékony segítséget jelenthet, mivel a beruházáson kívül a működés finanszírozására is felhasználható. Elmondta: a program segítségével a meglévő hitel újabbra váltható, ami egy vállalkozás életében igen fontos lehet.

Szabó Krisztián, a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. gazdasági vezetője felhívta a figyelmet: egyes üzletágakban 50 százalékos visszaesés történt, ám a mezőgazdasági gépipart szerencsére nem érintette látványos csökkenés. Leépítés nem volt náluk, sőt, a következő egy évben új dolgozókat kívánnak felvenni. Ennek alapja, hogy több projektet indítanak.

– A járvány alatt több olyan intézkedés történt, amire soha nem volt példa vállalatunkn életében – mondta Szabó Krisztián. – Az olasz import alapanyagot például két hétig karanténba tettük. Az elmúlt időszak fejleményei ellenére feltétlenül folytatni akarjuk azokat a fejlesztési programokat, amik a versenyképességünket erősíti. Bővíteni kívánjuk a telephelyünket, az első körben egy csaknem 5000 alapterületű csarnokot szeretnénk építeni, s a fogaskerék-gyártáshoz több mint 200 millió forint értékű eszközt vásárolunk.

Szulimán József, a kaposvári ASF Kft. ügyvezető igazgatója hasznosnak ítélte a hitelprogram elindítását. Már érdeklődött a részletek iránt, s lehet, hogy egy bérelt ingatlan megvásárlásához vesznek fel hitelt. Úgy kalkulálnak: csaknem 40 millió forintot fordítanak az üzletre.

Közel 140 milliárd forintos kedvezményes hitelprogramot indítottak, érdemes lesz betérni az MFB Pontokra

– A sütőipar talpra állítását és a vállalkozások megerősítését egyaránt szolgálhatja a hitelprogram – mondta Septe József, a pékszövetség elnöke. – S egyúttal hozzájárulhat a munkahelyek megőrzéséhez. Somogyban csaknem 60 pékség működik, országosan közel 900, s az ágazat több mint 22 ezer dolgozónak ad munkát. A szaktárca közleménye szerint Varga Mihály pénzügyminiszter közölte: június 9-től újabb gazdaságvédelmi intézkedést léptettek életbe, a magyar kisvállalkozások nulla százalékos kamat mellett igényelhetnek hitelt az MFB Pontokon. A program keretösszegének 50 százaléka beruházási célra, 50 százaléka pedig a likviditás és működés finanszírozására fordítható. A felvehető legmagasabb hitelösszeg beruházási hitelcél esetén 150 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában