kormánytámogatás

2020.07.09. 09:46

A csurgói vágóhídnak jókor jött a segítség a talpon maradáshoz

A Topesa Kft. csurgói vágóhídja naponta 2100-2200 sertés számára jelenti a végállomást, évente összesen 110-120 ezer disznót vágnak le itt. A sertéspestis és a koronavírus-járvány jelentős visszaesést hozott a cég életében. Nem tudtak volna előrelépni a válságos helyzetben kormánytámogatás nélkül.

Kovács Gábor

Hamarosan új hűtőház épülhet, új gyártási technológiát vezethetnek be, és 25 százalékkal növelhetik a termelési kapacitásukat. Mindezt annak köszönhetik, hogy sikerrel pályáztak a magyar kormány versenyképességnövelési támogatására, amellyel a koronavírus okozta hátrányokat küszöbölhetik ki a kis-és középvállalkozások. A csurgói húsfeldolgozó 287 millió forintos támogatáshoz jutott így, és ezzel meg tudják tartani 76 alkalmazottjukat, vagyis a családokkal együtt 200-300 ember megélhetését biztosítják. Az erről szóló szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyújtotta át Somogyi Lászlónak, a cég ügyvezető igazgatójának szerdán ünnepélyes keretek között.

– A világjárvánnyal szembeni védekezés második szakaszát, a gazdaság újraindítását is meg fogjuk nyerni a magyar emberek munkájának köszönhetően, és ez lehetőséget ad, hogy a gazdaságot újra növekedési pályára állítsuk– jelentette ki Szijjártó Péter. Támogatást 806 magyar vállalat kapott, amelyek összesen 377 milliárd forintos beruházást valósíthatnak meg.

Az országos adatok mellett a somogyiakat is sorolta a miniszter: 39 somogyi vállalat hajthat végre összesen 16 milliárd forintnyi beruházást, ezzel 6600 munkahelyet védtek meg megyénkben.

– Ez üzenet a magyar vidéknek, az ott élő vállalkozóknak és munkavállalóknak, mert a hátrányos helyzetű térségeknek mindig több forrás és erőfeszítés kell a felzárkózáshoz – mondta Szászfalvi László, országgyűlési képviselő, aki felsorolta az eredményeket: a térségben az előző eu-s ciklushoz képest két és félszer nagyobb volt a pályázati aktivitás, és háromszor nagyobb az elnyert összeg. A csurgói ünnepségen Neszményi Zsolt kormánymegbízott és Füstös János polgármester is részt vett.

Csak a nyári szezonban kell a horvátoknak a magyar sertés

A 24. órában jött a segítség, mert nehezen maradtak talpon, ismerte be Somogyi László. Üzlettársával 2016-ban vették át a céget, és azóta törték a fejüket a fejlesztési lehetőségeken. Nem egyszerű a helyzetük, mert a sertéspestis és koronavírus réme mellett azzal is szembe kell nézniük, hogy olcsóbb, de minőségében gyengébb külföldi sertéshús özönli el a magyar piacot. A vágás mennyiségét emelték, és minőségben léptek előre. Csak magyar tenyésztők sertéseit vásárolják fel, és a húst is magyar vállalatoknak adják el.

A sertéseik felét a Spar Magyarország Kft. veszi át. Keveset exportálnak, kézenfekvően Horvátország felé, de nagyon hektikus a horvát piac. Csak a nyári idegenforgalmi szezonban van igény a magyar sertésre a tengerparton, de most érezhetően panaszkodnak a horvát partnereik, hogy nem megy a turizmus, és ez nekik is problémát okoz. A nyári szezonon kívül egyébként nincs kereslet, csak karácsony és szilveszter tájékán kell a magyar disznóhús a déli szomszédunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában