élelmiszer

2020.07.05. 09:30

Minizászlók erdejében jutunk el a hazai terményekhez

A csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél zászlóval kell jelölni a magyar terméket.

Harsányi Miklós

– A minizászlókat már megrendeltük – mondta Hatta József, a kaposvári Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi vezetője. – Jó ötletnek tartom, hogy az agrártárca ezzel a kezdeményezéssel is tovább akarja erősíteni a tudatos vásárlói magatartást. Társaságunk több mint 20 féle zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz, s egységesen szeretnénk jelölni a hazai terményeket. Ötvenöt üzletet működtetünk, s több mint 1100, háromszor öt centis zászlót veszünk. Várhatóan a jövő héten érkezik az első zászlószállítmány.

Szalai Erzsébet kaposvári zöldségárus szerint a vevők szinte kivétel nélkül magyar árut keresnek. Pláne most, a nyári szezonban, amikor újabb és újabb adag friss zöldség-gyümölcs érkezik. A piacon árusító asszony döntően helyi és környékbeli termelőktől szerzi be a portékát. Így Somogyból a paprikát, az uborkát, a meggyet és a barackot, míg a paradicsomot Tolnából, s biztos beszállítói forrása van az Alföldön is.

– Mi is épp azért járunk a piacra, hogy helyi gyümölcsöt vigyünk haza a családnak – mondta egy középkorú asszony, aki férjével sárgabarackot vásárolt. – Ebben a minőségben még nem csalódtam.

Az Agrárminisztérium a sertéshúsok esetében bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését. A szaktárca tájékoztatása szerint a július 15-től érvényes szabályok értelmében ezentúl a juh-, a kecske- és a baromfihús esetében is egyértelműen, jól látható módon fel kell tüntetni a származási országot. A csomagolatlanul értékesített, hazai termesztésű zöldségek, gyümölcsök mellett ezentúl magyar zászlót is láthatnak majd a vásárlók, egyéb esetben azonban továbbra is elegendő a szöveges tájékoztatás. Az előírás a termelői piacokat nem érinti. Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke azt mondta: az új előírás révén könnyebben tájékozódhatnak és dönthetnek a somogyi vásárlók is.

Ne a világ túlsó oldaláról érkezzen

Minőség, íz, zamat és biztonság: Udvaros Zoltán szerint többek közt ezek az érvek szólnak a magyar zöldség-gyümölcs mellett. A környezetvédelmi szempontok is fontos szerepet játszanak, mivel sokan eleve olyan árut keresnek, amelyik nem a világ túlsó részéből érkezik. A gyümölcsön kívül helyi tejet, tejterméket, húst és tojást is vásárolnak.

– Mi is alkalmazzuk majd az új szabályt, munkatársam intézi a zászlók rendelését – közölte Gulyás Árpád, a Csurgói Coop Zrt. elnöke. – Úgy tapasztaltuk: a vevők körültekintően keresik a minőséget, s ez kedvező irányba befolyásolja a beszerzést.

Korpics Tibor, a Kapos Friss-Hús Kft. üzletvezetője úgy látja: a helyi termékek vásárlása nemcsak a vevők érdekét, hanem a munkahelyek megőrzését és a vállalkozások megmaradását, fejlődését is szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában