mezőgazdaság

2020.07.04. 11:30

Készen állnak a kombájnok az őszi árpára

Gigénél is aratják már az őszi árpát, Somogyjád térségében Péter-Pál napján indult a betakarítás. Megyénkben közel 7500 hektáron vágják az árpát. Van, ahol már napok óta tart a munka, a somogyi gazdaságokban a nyáron csaknem 400 kombájnt állítanak csatasorba.

Harsányi Miklós

– Jó termésben és zökkenőmentes betakarításban bízok – mondta hétfőn Pánger Zsolt, somogyjádi családi gazdálkodó. – Egy kombájn dolgozik a földeken, s a 30 hektárnyi őszi árpával kedden délutánra végzünk. Tavaly hat hektár volt a terméshozam, s legalább ennyit szeretnénk elérni most is.

Csehi Jenő, balatonőszödi őstermelő tizenkét hektáron termeszt őszi árpát, a hét közepére időzíti a betakarítást. Úgy számol, hogy legfeljebb 4,5-5 tonnás hozammal fizet a gabona. A hetek óta tartó nagy szárazság az oka a vártnál kevesebb termésnek.

Somogyvári Zsolt somogyjádi családi gazdálkodó azt mondta: az 55 hektáron termesztett őszi árpát két és fél nap alatt vágták le. Szakemberek hétfőn minősítették a terményt, a hektolitersúlyon kívül a víztartalmat is vizsgálták. Az áru végleges sorsa hamarosan eldől: előszerződésük már van, s az ár függvényében értékesítik a gabonát. Nagy György, az igali Igal Agro Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: csupán két napra volt szükségük ahhoz, hogy három kombájnnal levágják a száz hektárnyi őszi árpát. A leggyengébb minőségű, vadkáros területen termesztették a növényt, s erős közepes eredménnyel büszkélkedhetnek: hektáronként hét tonna körül alakult a hozam. S bár az igali csapat felkészült, de a műszaki probléma az idén sem kerülte el őket.

– A kombájn kalász visszahordója kilyukadt, s emiatt két órára felfüggesztettük a betakarítást – közölte. – A hibát sikerült elhárítani, munkatársaim gyorsan megoldották a feladatot. Az árpa még nálunk van, de már túl­adtunk rajta. A felvásárlók tonnánként 42-44 ezer forintot ígértek, s végül elfogadható árat sikerült kialkudni.

Rideg Gábor, a barcsi Dráva-Coop Zrt. termelési igazgatója kiemelte: a 440 hektárnyi repcével indul hétvégén a betakarítás. S a 776 hektárnyi búza a rossz előjelek – fagy, hosszan tartó aszály – ellenére hektáronként több mint hat tonnát ígér a 2019-es 5,6 tonna után. Nagyjából 5000 tonna terménnyel kalkulálnak, 500 tonna búzát már lekötött a kereskedő partnercég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában