reménykedés

2020.08.15. 17:00

A koronavírus-járvány után már nem látják olyan borúsnak a jövőt a cégek

Egy friss kutatás adatai szerint mérséklődni látszik a koronavírus-járvány hatása a hazai kis- és középvállalkozásokra. Határozottan pozitívabb várakozásokkal tekintenek az előttük álló évre, mint a járvány alatt.

Harsányi Miklós

– A veszélyhelyzet idején is dolgoztunk, ám az anyagellátásban adódtak gondok – mondta Steiner Dezső, a balatonboglári Steiner Kft. ügyvezetője. – Volt olyan import burkolóanyag-szállítmány, amelyik április helyett a napokban érkezett meg.

A balatoni vállalkozás 17 dolgozónak biztosít munkát, de az alvállalkozókkal együtt csaknem negyvenen dolgoznak náluk. A déli parton családi házak és nyaralók építésében vesznek részt, s az ügyvezető szerint kedvező az összkép. Folyamatosan kérnek tőlük árajánlatot, fél évre előre van munkájuk, sőt, már 2021-es megrendelésről folytatnak egyeztetést.

Ifj. Tóth Mihály, a kaposvári Alfa Tóth Kft kereskedelmi vezetője azt mondta: a koronavírus idején lanyhult az érdeklődés, ám május végétől nőtt a kereslet. A szakember Fonyódon, Balatonfenyvesen és Balatonmárián kedden új családi házak építéséről, illetve korszerűsítéséről tárgyalt, s tervek szerint hamarosan nyílászárókat szállítanak majd a beruházásokhoz. Úgy vélte: a somogyi építőipar a koronavírus-járvány után remélhetően ismét tovább erősödik. S ez nemcsak a cégek érdekeit szolgálja, hanem a munkahelyek megőrzését, illetve későbbi bővítését is lehetővé teszi.

 

Ha elmarad a második hullám, megközelítik a kitűzött célt

A kaposvári I. Magyar Cukor Manufaktúránál 52-en dolgoznak. Bár a koronavírus-járvány számottevő kiesést okozott, a munkahelyeket sikerült megőrizniük. Csajághy Gábor értékesítési és logisztikai igazgató azt mondta: a forgalmuk áprilisban és májusban csaknem 30 százalékkal maradt el a tervektől.

– A korlátozások enyhítésével azonban szinte egyik hétről a másikra érezhető változást éltünk át – hangsúlyozta. – A kereskedelmi láncoknak folyamatosan szállítunk, s a kávézók, éttermek, cukrászdák is megint nagyobb tételben rendelnek. A por- és nádcukron kívül alternatív édesítőszert szállítunk többek közt a lengyel, a horvát, a szlovén, a cseh, a szlovák és a szerb piacra is.

Csajághy Gábor érdeklődésünkre azt mondta, ha a koronavírus-járvány második hulláma elmarad, akkor december végéig jó esély van arra, hogy megközelítik az év elején kitűzött gazdasági céljaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában