a vidék hangjai

2020.08.30. 07:00

Hacsak rövid ideig is, de feltöltött a csend falun

Jelentősen meggyengítették a koronavírus-járvány gazdasági hatásai a falusi turizmus emblematikus pilléreit. Az általunk megkérdezett szálláshelyeknek tavasszal szinte semmi bevételük nem volt, nyáron azonban majdnem mindenhol telt házzal tudtak üzemelni.

Marosi Gábor

A nyári telt ház szinte egyik somogyi falusi vendéglátónál sem tudta ellensúlyozni, hogy tavasszal valamennyi szálláshelyről elmaradtak a vendégek. A járvány utáni korlátozások feloldásával új lehetőségek nyíltak a falusi szálláshelyek előtt, mert sokan döntöttek úgy, hogy a tömeg helyett a csendesebb településeket választják. Nyárra Somogyba is megérkeztek a budapestiek és a nagyobb városokban élők. Ám az őszre már ismét kevesen foglaltak szobákat.

Tavalyhoz képest tíz százalékkal volt nagyobb a nyári forgalma az egyik szennai vendégháznak. Miszlang Jánosné hosszú évek óta foglalkozik falusi vendéglátással, de elmondása szerint ilyen furcsa éve még nem volt. Tavasszal egyetlen vendég sem fordult meg nála, nyárra azonban fellendült a forgalom. Hozzátette: őszre is többen érdeklődnek szálláshelyért, de a vírushelyzettől függ majd, hogy el is foglalják-e a szobákat.

Keresztes Józsefné hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak. A mosdósi asszony már csaknem húsz éve ad ki szállást a faluban. Tavaly kimagasló évet zártak, az idén viszont alig voltak vendégeik, az első turisták csak július végén érkeztek meg hozzájuk. Augusztusban egyetlen szabad ágyuk sem maradt, a következő hónapokban viszont mindösszesen két foglalásuk van.

Szarka Zsolt bárdudvarnoki szállásadó megkeresésünkre úgy fogalmazott: ahhoz képest, hogy tavasszal „leírták” a szezont, most úgy érzik, hogy jó lett. Hozzátette: vendégeik leginkább gyermekes családok, akik Budapestről, illetve a nagyobb városokból érkeztek.

A Balaton közelében, Lullán is megérezték a falusi turizmus gyengébb teljesítményét. Perger-Wenszky Lilla szálláshely-tulajdonos elmondta: tavasszal gyakorlatilag semmi bevételük nem volt, a nyár viszont jól sikerült. – Nálunk a nyár nem tud jobb, vagy rosszabb lenni – fogalmazott Perger-Wenszky Lilla. – Hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan, most is telt ház volt. Október végéig majdnem minden hétvégénk foglalt, utána pedig nem fogadunk vendégeket, mert a Kisfaludy program keretében felújítjuk a szobáinkat – fogalmazott.

Országh Bernát tavaly novembertől foglalkozik falusi vendéglátással. A szőlőskislaki szállásadó elmondta: a nyitás után pár hónappal kénytelenek voltak bezárni, de miután feloldották a korlátozásokat nagyon sok belföldi turista kereste fel őket. Tóthné Iváncsics Gyöngyinek sem lehet oka a panaszra. Az idén nyitotta meg szálláshelyét Őrtilosban, de elmondása szerint, miután meghirdette a lehetőséget, két hét alatt az összes helyet eladta. Ősszel is vendégekkel lesz tele a ház, szeptemberre és októberre is többen foglaltak már szállást.

Negyvenezer szoba újul meg a Kisfaludy programban

Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke kiemelte: a koronavírus-járvány következményeit a turizmus is megérezte, hiszen az emberek sehova sem utaztak. Kiemelte: miután feloldották a korlátozásokat új lehetőségek nyíltak a falusi szálláshelyek előtt. Sokan döntöttek úgy, hogy külföld helyett belföldön nyaralnak, elkerülik a nagy tömeget és inkább a csendesebb településekre utaznak. Frankó Pál hozzátette: az összes falusi vendéglátóhely pályázhatott a Kisfaludy program szálláshelyfelújítási pályázatára. A nyertesek pedig szobánként egymillió forintot kaptak. Ennek köszönhetően országosan több mint tizenötezer szálláshely, negyvenezer szobája újul majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában