munkaügyek

2020.09.09. 11:30

Ismét csökken az álláskeresők száma Somogyban

Az egészségügy mellett a munkaügy területén éreztette a hatását leginkább a koronavírus, ennek somogyi és az országos tapasztalatairól tartottak szakmai konferenciát kedden a Somogyi Megyei Kormányhivatal szervezésében.

Kovács Gábor

Fotó: Kovács Tibor

Az egészségügyi kockázatokkal szinte vetekedett a pandémia foglalkoztatásra mért veszélye, fogalmazott Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott a konferencia megnyitóján.

A kormányhivatal munkatársai rendkívüli erőfeszítéseket tettek a visszaesés megállításáért. – A járvány hatására az álláskeresők száma Somogyban 12 ezerről 17 ezerre emelkedett – sorolta a kormánymegbízott. – Ez pontosan 4362 új álláskeresőt jelentett. Ez megyei átlagban 32,9 százalékos növekedést adott, területi eltérésekkel, mert az erősebb gazdaságú kaposvári, siófoki járást jobban érintette, míg Dél-Somogyban csak 13-15 százalékos volt az emelkedés.

A folyamat azóta visszafordult, és már 3 százalékos csökkenést mutatott az álláskeresők száma az elmúlt hónapban. Horváth Tamás, munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár tartotta a nyitóelő­adást, bemutatva a kormány szerepét a mai gazdaságélénkítésben. Somogyban a csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatásban 4230 munkavállalót részesítettek összesen 680 millió forint összegben. Kutatás-fejlesztési támogatásban 177 foglalkoztató részesült 118 millió forintban.

A konferencián a munkavédelemről is szó esett: míg tavaly 629 munkáltatót ellen­őriztek, addig a járvány alatt csak a közérdekű bejelentéseket és a panaszokat vizsgálták ki. A feketefoglalkoztatás ellenőrzése 342 munkavállalót érintett.

Globális válság, helyi válaszok

Több tucat céget látogatott meg a válság alatt Gelencsér Attila, erről a konferencia megnyitóján beszélt. A vállalkozók tapasztalata a beszállítói és értékesítési láncok megakadása, a piacszűkülés és a fogyasztás csökkenése volt, amelyek mind globális természetűek. Ezért versenyelőny kell a helyi gazdaság szereplőinek, állította. Hozzátette: Kaposvár még nincs olyan kondícióban, milyenre szükség lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában