gyenge forint

2020.10.06. 09:00

Az export hoz, az import visz a somogyi cégek kasszájából

Minden importáló somogyi cég szenved a gyenge forint miatt, míg az exportra dolgozó vállalkozásoknak nőhet a bevétele.

Harsányi Miklós

Csajághy Gábor, a kaposvári cukormanufaktúra kereskedelmi logisztikai vezetője azt mondta: sok fejfájást okoz nekik a gyenge forint. – Németországból, Lengyelországból hozunk be cukrot euróért. A legnagyobb piacunk ugyanakkor a hazai, ahol forintban fizetnek. A cukron kívül csomagolóanyagot is importálnunk kell. Ha sokáig marad ez a forint-euró árfolyam, akkor az áremelést gerjeszthet több szektorban, így nálunk is. Most is nagyon megfontoljuk, hogy mikor váltunk eurót.

Győri Gábor, a kaposvári Győri Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a forint-euró árfolyam változása miatt nőttek a beszerzési árak. Olaszországból és Németországból importálják a korrózióálló, illetve betonacél és a zártszelvényeket. – Nem lehet minden drágulást a vevőkre hárítani, így cégünk biztosan ráfizet a drágább euróra. Mindent egybevéve bízom a forint erősödésében. Már a 330-340 forintos eurót is visszasírjuk.

Hotter Péter, a tapsonyi Hans Pausch Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: még 330 forint körüli forint-euró árfolyammal tervezték tavaly a 2020-as gazdasági évet. Ahhoz képest erőteljes volt a hullámzás, hiszen a napokban előfordult, hogy a 360 forintot is túllépte az euró. A bevételt euróban számolják, így ebből a szempontból nem rossz számunkra a helyzet. A tapsonyi cég CT, illetve MR-készülékekhez gyárt fémszerkezeteket. Ezek többsége Nyugat-Európában kel el, német, francia megrendelőik vannak. Hotter Péter kiemelte: továbbra is 180 dolgozót alkalmaznak, 2021-ben enyhe növekedéssel számolnak. A jövő évi tervek összeállításakor azonban a 350 forintos eurót célozzák meg.

Érződő változás

– A forint gyengülését a Kapos Atlas is érzi – közölte Horváth Árpád, a Kapos Atlas Kft. ügyvezető igazgatója. – A rendelésállományunk visszaesése komoly nehézségeket okoz, amelyet az euró erősödése kis mértékben tudott kompenzálni. Remélem, hogy stabilizálódik az árfolyam, mivel a kiszámíthatatlanság senkinek sem jó. Ifj. Zsille Gábor, a Cserenda Hungary Zrt. értékesítési vezetője azt közölte: az euróért rendelt csapágyakat és hegesztőhuzalokat euróban értékesítik. Olaszországból importálnak árut, amit hazai gyártóknak, végfelhasználóknak adnak tovább.

– A gyenge forint nyilván sokaknak okozhat nehézséget, ám mi ezzel az elszámolási formával igyekszünk kiküszöbölni az árfolyamváltozás negatív hatásait – mondta. – Az a legfontosabb, hogy folyamatosan működni tudjunk a koronavírus-járvány második hullámában is – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában