segítség

2020.11.25. 20:00

A bajba jutott cégeknél a bér felét az állam adja

December 11-ig nyújthatják be a koronavírus miatt bajba jutott vállalkozások a kormányhivataloknál a támogatási kérelmeket. A járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások – vendéglátók, szabad­idős szolgáltatást nyújtók – a munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozóik bruttó munkabére 50 százalékának megfelelő összegű támogatást kaphatnak, legfeljebb a legalacsonyabb munkabér 150 százalékáig.

MW

A kérelem november 11-től nyújtható be a támogatással érintett munkavállaló foglalkoztatási helye szerinti – amely lehet a munkáltató székhelye, illetve telephelye szerinti – fővárosi és megyei kormányhivatalhoz. A támogatás a vállalkozások fő tevékenységi köréhez kapcsolódik, vagyis ahhoz, amelyből a november 11-ét megelőző hat hónapban a legtöbb bevételük, de legalább bevételüknek 30 százaléka származott. Ha a munkavállaló foglalkoztatására több foglalkoztatási helyen kerül sor, a támogatás iránti kérelmet a munkaadó választása szerinti foglalkoztatási helynek (ami lehet a munkaadó székhelyén vagy telephelyén) megfelelő illetékes kormányhivatalnál kell benyújtani.

Eddig 19 társaság kért segítséget

November 13. napjáig 19 munkaadó nyújtotta be kérelmét 155 munkavállalójára. Ahhoz, hogy a bértámogatást igényelhessék, lényeges kritérium, hogy a támogatás időtartamának utolsó napján, tehát november 30-án a munkavállaló érvényes jogviszonyban álljon, és a munkaadó a munkavállaló bérét megfizesse, továbbá december 31. napjáig a munkaviszony közös megegyezéssel nem szűnhet meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában