modernizálás

2020.11.06. 09:00

Jó borásznak is kell a gép még

Egy 3,4 milliárd forint összegű, több ütemben megnyíló támogatási lehetőség érhető el a borászatok számára hétfőtől.

Góz Lilla

Szüret a kékfankos fővárosában. Iváncsics Zoltán szőlész-borász földjén szüretelnek. 2019.10.03. Fotó: Magasi Dávid Sopron Kisalföld

Fotó: Magasi Dávid

A pályázati forrásból a szőlőfeldolgozáshoz, valamint a borászati technológiához kapcsolódó gépeket vásárolhatnak.

Húszezer palacknyi pezsgő készül az idén Légli Ottónál. A jövőben szeretné a gyártási technológiát fejleszteni. – Hétfőn nyílt meg a pályázati lehetőségek a borászok számára, a pezsgőkészítéshez szükséges gépek beszerzését tervezzük ezzel a lehetőséggel – mondta el a dél-balatoni borász. Attól függően, hogy melyik térségben gazdálkodnak 40 vagy 50 százalékos támogatásra tudnak szert tenni. Megjegyezte: 100 millió forint a felső korlát, valamint sokkal kevesebb ennél a pályázatnál az adminisztrációs teher, mint a korábbiaknál. – A borászati gépek nagyon drágák, a pályázat jó lehetőség a borászoknak, szőlősgazdáknak, de biztosítani kell hozzá az ötvenszázalékos önerőt – tette hozzá Légli Ottó.

A járványhelyzetben óvatosak a fejlesztésekkel, mert főleg a fővárosi megrendelések nagymértékben csökkentek. – Tankpezsgőkészítéshez tíz tartályt szeretnénk vásárolni a közeljövőben – mondta el Bujdosó Ferenc, aki szintén igénybe veszi a pályázati lehetőséget. Véleménye szerint szükség van az ágazatot támogató intézkedésekre, mert ezek nélkül szinte lehetetlen lépést tartani a nyugati borászatokkal, amelyeket évről évre modernizálnak, fejlesztenek központi segítséggel. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, az agrártárca célja a borászati üzemek szőlőfeldolgozó, borkészítési vagy palackozási ­infrastruktúrájának fejlesztése, növelve ezzel a versenyképességüket. A kérelmeket a Magyar Államkincstár erre a célra kialakított elektronikus felületén kell benyújtani november 22-éig. A támogatási terveket március 15-éig bírálják el. A már megvalósult beszerzéseknél a kifizetési kérelem és támogatási kérelem megegyezik, amely 2020. november 30. és december 21. között adható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában