megélhetés

2020.11.13. 09:00

Kétszázezres hátrányban van Somogy a fővárosi bruttó bérekhez képest

Somogyban a második negyedévben 324 ezer 431 forint volt a havi bruttó átlagkereset a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, Budapesten 512 ezer forint a bruttó átlagfizetés.

Harsányi Miklós

Országosan 406 822 forint volt a havi bruttó átlagkereset. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva országosan 10,9 százalékkal, megyénkben 13,4 százalékkal emelkedtek a havi bruttó átlagkeresetek. Somogy – a megyék és a főváros alkotta sorban – a keresetek csökkenő sorrendjét figyelembe véve a 16. helyet foglalta el. Érdeklődésünkre a KSH azt is közölte: a megyék közül Győr-Moson-Sopronban volt a legmagasabb, 412 185 forint a bruttó átlagkereset, míg a legkevesebbet, 278 142 forintot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keresték. A megyéket megelőzve Budapesten 512 001 forint volt a havi bruttó átlagkereset.

– Szerintem Somogynak azért még van hova fejlődnie ezen a téren – mondta Budai Ferenc, az Iposz megyei elnöke. Hozzátette: a helyi és az országos, illetve a fővárosi keresetek között hosszú évtizedek óta fennáll a tetemes különbség. Nincs sok esély arra, hogy ez rövid időn belül nagyot változzon. Somogy alapvetően mezőgazdasági megye, bár az ipar az utóbbi időben jelentősen fejlődött, megerősödött, ám a kifejezetten jó béreket fizető nagyvállalatok zöme még mindig a fővárosban és környékén, illetve Nyugat-Magyarországon működik.

Budai Ferenc úgy látja: a magas fővárosi átlagkeresetben nagy szerepet játszik részben a bankszektor, illetve meghatározó a kereskedelmi és szolgáltató társaságok jelenléte is. Hársházi Péter, a szentgáloskéri Eu-Agrár Kft. ügyvezetője szerint szükség van az alkalmazottak fokozott anyagi-erkölcsi megbecsülésére. A szakképzett dolgozók átlagosan havi nettó 250 ezer forintot keresnek, s 2021-ben tízszázalékos béremelést készítenek elő.

Beállt a regionális bérkülönbség

– Az 50–100 millió forintos gépekre nem ülhetnek alulképzett dolgozók, a szakértelmet és a tapasztalatot meg kell fizetni – emelte ki Hársházi Péter. – Szükség van a béremelésre, ennek alapvető szerepe van abban, hogy egy csapat együtt maradjon. A szakképzett kollégák értelemszerűen többet visznek haza. Úgy érzem, a munkahelyen ugyanakkor számít a családias, kellemes légkör is. Az alkalmazottak ezt is értékelik, s az utóbbi időben gyakran jelentkeztek olyanok, akik nálunk szeretnének elhelyezkedni.

A szentgáloskéri ügyvezető a helyi és országos bérkülönbségekre utalva azt mondta: amióta világ a világ, ez mindig így volt. S nem számít arra, hogy a kialakult állapot hamarosan érdemben módosulna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában