Járványügy Somogyban

2020.11.06. 20:00

Digitális bunkeréletre készülnek a családok

A tavaszi bezárásokra és az otthoni munkavégzés lehetőségére még némi késéssel reagáltak a magyar családok, a járvány második hullámában viszont már jóval tudatosabban, hosszú távra építik otthoni digitális eszközparkjukat. Emiatt az ősszel rendkívül magas keresletet regisztráltak a műszaki áruházak.

Kovács Gábor

A fiataloknál egy-egy új digitális eszköz beszerzése néha központi kérdés. A középkorúak és az idősek viszont újabban azért keresik ezeket a készülékeket, mert fontolóra vették, hogy a járvány második hullámában több időt lesznek kénytelenek otthon tölteni, ha netán újabb korlátozások lépnek életbe.

– Én nem vásároltam, hanem ajándékba kaptam egy új mobiltelefont nemrég – felelte érdeklődésünkre a kaposmérői Mozsgai Máté, középiskolás diák.

– Mi is akartunk új készülékeket, de olcsóbb volt megjavítani a régit – csatlakozott Hunyadi Levente. – Tanulás szempontjából nekem könnyebb volt a digitális oktatás, mert mindent elértem az interneten.

Voltak napok tavasszal, amikor a notebookok forgalma egy tavalyi átlagos nap ötszörösének felelt meg a magyar kereskedelemben. A kereslet élénkülése a digitális termékek iránt nyáron sem esett vissza, sőt minden hónapban kétszámjegyű növekedést figyeltek meg a MediaMarkt műszaki áruházláncnál.

– Augusztus óta ugyanis főként a közép- és felső kategóriás laptopokat, notebookokat keresik – mondta el Magyar Norbert, a cég beszerzési igazgatója. – Az elmúlt két hónapban csak a notebookok forgalma 40 százalékkal nőtt, de töretlen a népszerűsége a tableteknek, nyomtatóknak és a webkameráknak is. Szeptemberben 20 százalék feletti forgalomnövekedést értünk el a tavalyi év azonos időszakához képest. Sőt, a nyomtatókból kis időre ki is fogytunk a megnövekedett kereslet miatt.

Azt tapasztalták, hogy fontos az embereknek az idő, a biztonság és a kényelem, emiatt is szeretik használatra készen megkapni az eszközöket. Éppen ezért az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a telefonok, notebookok, okosórák beüzemelése, mert már a vásárláskor frissítik, telepítik az elengedhetetlen operációs rendszereket.

Kiküszöbölték a hiányosságaikat

A karanténidőszak és a digitális oktatásra való hirtelen felkészülés mellett tavasszal a háztartásaik hiányosságaival is szembesültek az emberek. Erre válaszul kezdtek el beszerezni nagyobb kapacitású hűtőket, fagyasztókat és kenyérsütőket. Ez a lendület azóta már alábbhagyott, de érdekes megemlíteni, hogy a felsőkategóriás okostelevízióknak viszont tavasz óta töretlen a népszerűsége.

Már készülnek a Black Friday-re

A vírushelyzet előtérbe helyezte a biztonságos online vásárlás lehetőségét. Miután a digitális eszközök iránti kereslet az idén folyamatosan nőtt, a tavalyihoz hasonló érdeklődésre számítanak a BlackFriday és a karácsonyi ajándékvásárlás időszakában. A műszaki áruházláncok a korábbinál nagyobb logisztikai erőkkel készülnek, hogy az online és áruházi vásárlásokban se következzen be váratlan fennakadás az év végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában