kukorica

2020.11.05. 09:00

Őszi hozamok: többször is tört aratásra a tengeri ára

A csapadékos időjárás többször megakasztotta a kukorica betakarítását. Somogyban a 63 364 hektárnyi tengeri 62 százalékát gyűjtötték be, az eddigi termésátlag kilenc tonna felett van.

Harsányi Miklós

– A bérmunkával együtt 400 hektáron takarítjuk be a kukoricát – mondta Endre István, a hetesi Vikár Béla mezőgazdasági szövetkezet elnöke. – A munka 90 százalékán túl vagyunk, a maradék negyven hektárral 2, maximum 3 nap alatt végzünk. Az ősszel egyhetes esős időszakot éltünk át, de ez alapvetően nem okozott súlyos gondot, mivel akkor még bőven volt napraforgó a tárolóban, ami időközben kiürült. A kukorica betakarítása átnyúlt novemberre, s ugyan nőttek a költségeink, ám mindent egybevéve kiválóan alakult a szezon: hektáronként 12 tonna volt az átlaghozam. A kukorica jó időben kapott esőt, s jó területen termesztettük.

A barcsi Dráva-Coop Zrt. gépei a napokban Péterhida és Komlósd térségében szedték le a kukoricát, hétfőn Barcs közelében dolgoztak. Rideg Gábor termelési igazgató elégedetten nyugtázta a termés mennyiségét, minőségét. A 400 hektárnyi kukorica 75 százaléka már biztonságos helyen van, s a legfrissebb statisztika hektáronként 10,5 tonnás átlaghozamot mutat. Csécsei János, a toponári Kapostáj Zrt. elnöke azt mondta: náluk lezárult a 2020-as kukoricaszezon. A tavaly tíz tonna átlagterméssel szemben az idén 11 tonnát értek el. Az áru egy részét eladták, s úgy érzi, kifejezetten szerencsések azok a cégek, amelyek az utóbbi néhány hétben kötöttek szerződést. Hanyecz Imre, az MG Produkt Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette a kukorica áremelkedéséről szóló híreket. Kérdésünkre azt mondta: Magyarországon jó, 8,5-9 tonna a kukorica átlagtermés, Somogyban kiemelkedően kedvező a mutató. Romániában és Ukrajnában viszont közel 30 százalékos hozamkiesés volt a kukoricánál , ezért a nagykereskedők Magyarországról és Szerbiából pótolták a hiányzó árut. A kukoricaárak szeptember közepétől október 26-ig csaknem 30 százalékkal nőttek, azóta jelentős, tízszázalékos árcsökkenés figyelhető meg a piacon. A román és ukrán termelők az időközben betakarított kukoricát elkezdték értékesíteni.

Kilenc tonna az idei termésátlag

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint Somogyban a somogyi 63 364 hektárnyi kukorica 62 százalékát – 39 286 hektárt – szállították el a földekről. A termés­átlag – hektáronként – kilenc tonna. Berek Gábor, a somogysárdi Haladás Zrt. elnöke szerint a kukorica betakarítása térségükben is bőségesen ad munkát. Szerencsések, mivel a reméltnél kedvezőbb a hozam: a 2019-es 8,5 tonnás hektáronkénti átlagterméssel szemben kilenc tonnát értek el. A piaci változásokat a somogysárdi agrárvállalkozás vezetői megtapasztalták. A nyáron még egy tonna kukoricáért 47–48 ezer forintot ajánlottak a kereskedők, ősszel 55–60 ezer forint körüli összegért cserélhetett gazdát a termény. A zrt. is többféle szerződést kötött az elmúlt hónapokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában