fizetés

2020.11.02. 09:00

Sok somogyi dolgozó jövőre egyszámjegyű béremelésre számíthat

Somogyi érdekvédők szerint 2021-ben nyolc százalék körüli béremelésre van reális kilátás.

Harsányi Miklós

– Valószínűleg vége lesz annak az időszaknak, amikor folyamatosan két számjegyű béremelésre kerül sor – közölte Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője. – Tekintettel a koronavírus-járványra, reálisan felmérjük a helyzetet, s kollégáim nem lépnek fel túlzó követelésekkel. A hivatalos egyeztetések során kiindulási alap a KSH által közölt infláció, s a 2021-es minimálbér.

Svajda József azt mondta: a somogyi érdekvédők a koronavírus miatt a héten telefonon egyeztettek, s arra a megállapításra jutottak, hogy számos helyen nyolcszázalékos bérigénnyel lépnek fel. Van, ahol már november elején elindítják az előzetes tárgyalásokat.

– Gazdasági szempontból csaknem 30 meghatározó somogyi vállalatnál vagyunk jelen – hangsúlyozta Svajda József. – Több ezren dolgoznak ezeknél a cégeknél, az élelmiszeripari, az elektronikai, a kommunális és a fémipari vállalkozásokon kívül az egyik nagy közlekedési társaság alkalmazottainak érdekeit is képviseljük.

Oros András, a jutai Oros Gumiszerviz Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, náluk az idén tízszázalékos béremelés volt, s biztos lesz jövőre is. Előfordulhat azonban, hogy ez két részletben valósul meg, ám ennek nagysága elérheti az idei szintet.

Brunner Róbert, az egyik kaposvári sütőipari vállalkozás ügyvezetője közölte, a lehetőségeket figyelembe véve 2021-ben is emelik a dolgozók bérét. Összesen 30 péket, sofőrt és irodai alkalmazottat foglalkoztatnak. A balatonszentgyörgyi Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt. 35 dolgozójának közel negyede minimálbéres. Feil Dávid elnök kiemelte, a kötelező emelést jövőre is biztosítják az alkalmazottaknak, s ha csökken a járulékteher, akkor azt az összeget hozzáteszik a bérekhez.

 

Nettó 345 ezer forint a tapasztalt szakmunkásoknak

Prohászka Balázs, a Kométa ügyvezető igazgatóhelyettese lapunkat arról tájékoztatta: cégük a koronavírus-járvány hatásától függetlenül tavasszal átlagosan 3,4 százalékos béremelést hajtott végre. A további létszámnövelés érdekében októbertől újabb 3,5 százalékkal emelték a béreket. Növelték a jelenléti prémium összegét is. Így aki egy esztendeje nem hiányzik – a rendes szabadságtól eltekintve – az éves szinten 130 ezer forint juttatást kap.

– Így mára egy tapasztalt és jól dolgozó szakmunkás havi nettó 345 ezer forint jövedelemmel rendelkezhet – közölte. – Ezek az intézkedések összességében éves szinten százmilliós nagyságrendű költségnövekedést eredményeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában