gazdaságvédelem

2020.12.26. 15:30

Megtartanak minden második adóforintot a somogyi vállalkozók

A gazdaságvédelmi akcióterv 2021-től négy elemmel bővül. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január elsejétől a felére csökken.

Harsányi Miklós

– A járvány idején minden támogatás jól jön, hiszen a bevétel a töredéke a korábbinak – mondta Orbán Tibor, kiskorpádi autóbuszos vállalkozó. – Három nagy buszunk van, a legújabbat februárban vásároltam, ám már a tavaszi első hullámban sorra mondták vissza a megrendeléseket. Így a csaknem hétmillió forintos busz azóta is áll.

Az 56 esztendős vállalkozó két évtizede alapította cégét, s 2020 volt a legrosszabb üzleti évük. Szerinte a járvány padlóra küldte a szállítási szakmát, a kisvállalkozók zöme túlélésre játszik. Az iparűzési adó felére csökkentése a kiskorpádi cég esetében nagyjából egymillió forintos tétel. Orbán Tibor kiemelte: egész éven át minden kiadásra, költségre nagyon figyeltek. S bár az elmúlt évekhez képest lényegesen kevesebb volt a munkájuk, két alkalmazottukat megtartották, s továbbra is üzemeltetni akarják vállalkozásukat. Abban bízik, hogy jövő ősszel némi javulás áll be a piacon.

Ócsag Ferenc, egy balatonszéplak-felsői büfé tulajdonosa azt mondta: az iparűzési adó nála nem nagy tétel, de minden forintra szükségük van. A Lengyeltóti Coop Zrt. évente több mint négymillió forint iparűzési adót fizet. Teveli László elnök elmondta: várja a részleteket, s abban bízik, hogy 2021-ben már csak 1,5-2 millió forintot kell utalniuk.

Limbek Csaba két kaposvári étterem és szálloda üzemeltetője azt mondta: üdvözli az iparűzési adó csökkentését, mert bár nem ez a meghatározó kiadásuk, mégis érezhető. A járulékok elengedésével, bértámogatással kapcsolatos döntés náluk csaknem 20 dolgozót érint.

– Egy vállalkozásnak nem az iparűzési adó a legnagyobb tétel, de a koronavírus okozta krízishelyzetben minden segítség számít – közölte lapunkkal Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy Pékség tulajdonosa, aki egyben a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. – Márciusban közel 50 százalékos forgalomcsökkenést éltünk túl, s a második hullám idején is nagyjából 30 százalékkal alacsonyabb a bevételünk, mint tavaly. Csaknem 50 dolgozót alkalmazunk. Abban bízunk, hogy az iskolák után minél gyorsabban újra kinyílhatnak az éttermek, vendéglők és szállodák is, s végre ismét a szokásos mennyiségű árut szállíthatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában