ipar

2020.12.22. 20:00

Sebészi pontosságot kíván az orvosi robotok gyártása

Újabb szerelőautomaták segíthetik 2021-től a somogyi ipari cégeket. Kaposváron hamarosan sebészi robotok kezelőszervéhez készíthetnek műanyag alkatrészeket.

Harsányi Miklós

20201027 Székesfehérvár Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap Digitális érzékenyítő programot indított a székesfehérvári Denso.

Fotó: Fehér Gábor

– Az automatizálás meghatározó szerepet tölt be a versenyképesség fenntartásában és a kapacitás bővítésben – közölte Fábián Balázs, a kaposvári és marcali Videoton ügyvezető igazgatója. – S ezzel együtt a gyártási költségeket is féken kell tartani. Szerintem egy nagy projekt előtt érdemes alaposan átgondolni a fejlesztést, korántsem mellékes, hogy egy termékből évente ezer darabot rendelnek vagy egymilliót. Marcali gyáregységünkben már zajlik azoknak a félautomata szerelősoroknak a beüzemelése, amelyeket a kaposvári mérnökcsapatunk tervezett. Ebből összesen hármat állítunk munkába.

A több mint 400 millió forint értékű berendezések – némi emberi közreműködéssel – a hegesztés és a forrasztáson kívül akár a csavarozást is elvégezhetik. S a gyártás végén a tesztelést is megoldja a félautomata szerelősor, így kizárólag százszázalékos minőségű termék hagyja el a gyárat. A cég dolgozói – a fokozott biztonság érdekében – úgynevezett mintavételes ellenőrzésről gondoskodnak, ami az alapvizsgálatnál kiterjedtebb.

Fábián Balázs azt mondta: a Videoton másik gyáregységéből további négy szerelőautomatát rendeltek Marcaliba. Ezek közül kettő az idén megérkezett, s januárban és februárban veszik át a két másikat. A gépek több mint 300 millió forintba kerülnek. Kaposváron is fejlesztésre készülnek, a vállalat hamarosan újabb megrendelőnek gyárthat autóipari akkumulátort. A tárgyalások jelenleg zajlanak, s ha létrejön az üzlet, abban bíznak, hogy nagyjából másfél éven belül megindulhat a termék sorozatgyártása. S a legújabb tervük, hogy 2021 második felétől sebészi robotok kezelőszervéhez műanyag alkatrészeket készítenek Kaposváron. Ilyen még nem volt a cég történetében. A munkához szükséges gépek ára több száz millió forint, s a beszállítókkal már megkezdték a tárgyalást.

Gyártócsarnok és automatika

A somogyi kkv-szektor is lépést tart a technológiai változásokkal. A kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. jövőre új gyártócsarnok építését tervezi. Szabó Krisztián, gazdasági igazgató közölte: az Ipar 4.0 technológia szerinti ipari automatizálás is helyet kap a modern létesítményben. Az Alfa Tóth Kft. – önerőn kívül – közel 30 millió forint pályázati forrás segítségével a forgácselszívó rendszert korszerűsíti, s ezzel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás. Ifj. Tóth Mihály tulajdonos-kereskedelmi vezető azt mondta: ezen kívül egy sűrített levegővel működő, magas nyomású ipari légrendszert is építenek. A rendszer átadását 2021 első felében tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában