drágult a benzin

2021.01.21. 14:00

A töltőpisztolyok nem pihennek, még a dráguló benzin ellenére sem

Közel fél éve nem láttunk olyan mértékű üzemanyagár-drágulást, mint az elmúlt napokban. Szerdán ismét emelkedett a benzin és a gázolaj ára, utóbbi már meghaladja a 400 forintot. Az autósok nem örülnek az áremelésnek, aki teheti, kevesebbet közlekedik, de sok embernek a munkája miatt muszáj autóznia.

Góz Lilla

Nem volt üres töltőállomás, egymás után érkeztek az autók az egyik kaposvári benzinkútra kedden délelőtt. Nagy volt a forgalom, sokan a szerdai áremelkedést próbálták megelőzni. – Nagyon nem örülök, pénteken emeltek, most meg megint, de nem tehetjük le az autót, hiszen dolgozni kell, Kaposvárról ingázunk napi szinten a Balaton-partra, mert ott van most építőipari munkánk – mondta el Vida Bálint.

– Ki tudja, hol áll meg a drágulás, próbálok kevesebbet közlekedni, csak heti egyszer megyünk el a mamával bevásárolni és a gyógyszertárba – mondta el egy kaposvári nyugdíjas.

2019. február végén egy liter benzinért átlagosan 385, a gáz­olajért pedig 395 forintot kértek, egy hónappal később pedig az előbbiért 318, utóbbiért 335 forintot kellet fizetni. Volt olyan töltőállomás, ahol háromszáz forint alá kúszott a benzin ára. Akkor a koronavírus-járvány miatti kezdeti bizonytalanságok miatt csökkent jelentősen a benzin ára.

– A benzin ára három, a gáz­olajé két forinttal emelkedett szerdán, így előbbi átlagára 390, utóbbié pedig 401 forint lett – mondta el Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője. Hozzátette: az emelkedés oka most az, hogy a Brent olaj ára folyamatosan emelkedik a világpiacon, kezd a válságból kilábalni az olajpiac és keresletnövekedésre számítanak a piaci szereplők. – Emellett az árakat stabilan tartja az is, hogy havonta egyeztetnek az érintett országok, hogy változtatnak-e az olajkitermelési kvótán, vagy nem – jegyezte meg Bujdos Eszter. – A legfőbb céljuk pedig az, hogy 50 dollár alá ne vigyék az olaj árát hordónként.

Bujdos Eszter érdeklődésünkre elmondta, arra számít, hogy az olajpiacon folyamatosan visszarendeződik a kereslet a járványhelyzet előtti szintre. – Amikor nálunk és más európai országokban további járványügyi korlátozásokat vezettek be, akkor az ázsiai piacon viszont már újraindult a gazdaság és a kereslet emelkedett – mondta el az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában