érdekképviselet

2021.01.26. 14:00

Jól tervezhető jövőt remél a cukorágazat

Szakmaközi szervezetként működhet ezt követően a Cukor Terméktanács. Az érdekképviselet ezentúl hatékonyabban képviselheti tagjai érdekeit.

Harsányi Miklós

– A cukorágazatban évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújtó Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette az agrárminiszteri elismerés elnyerésére – közölte az Agrárminisztérium Sajtóirodája.

Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi alelnöke kiemelte: bár a cukorpiac az elmúlt években jelentős változásokat élt át, lényeges, hogy az ágazat szereplői között folyamatos legyen az együttműködés. Ebben kulcskérdés az alapanyag-ellátás.

A szentgáloskéri Agrária Zrt. 2019-ben 35 hektáron termesztett cukorrépát, a tavalyi 59 hektár után 2021-ben 60 hektárról szólnak a tervek. Pásztohy András, a zrt. elnöke azt mondta: 2020-ban nyereséget termelt az ágazat. A cukorgyár megfizeti a jó minőségű alapanyagot, illetve a hektáronként fizetett közel 226 ezer forintos európai uniós és nemzeti támogatás is javítja a cukorrépa-termesztők helyzetét.

Budai Bertalan, szentgáloskéri gazdálkodó 1992 óta megszakítás nélkül termeszt cukorrépát. Korábban Horvátországba is szállítottak tőle alapanyagot, ám szerinte ez idővel kissé körülményessé vált, s kizárólag itthon adja el az árut. – Tizenöt hektárral kezdtem a 90-es évek elején, s a tavalyi 40 hektárral szemben idén 30 hektáron dolgozunk – mondta. – A vetésforgótól függ, hogy mekkora területen lesz cukorrépa. A termesztés meglehetősen költséges, ám a környéken hektáronként 60–65 tonna átlagtermés felett már nyereséges a munka. Nálunk 2020-ban átlag 80 tonna volt a hozam. Készülünk a 2021-es idényre, a beszállítói szerződéseket hamarosan megkötjük. A térségbeli cukorrépa-termesztők szövetkezetével állok kapcsolatban, s ez a szervezet állapodik meg a cukorgyárral.

Egyelőre marad az eddigi ár a boltban

Az alapanyag-ellátáson túl sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy miként alakul a cukor ára. Csajághy Gábor, a kaposvári Magyar Cukormanufaktúra Kft. értékesítési és logisztikai igazgatója közölte: a boltokban egy kiló kristálycukor ára 2018 januárban átlag 179–189 forint volt, 2019-ben 169–179 forint, tavaly év januárban 209–219 forint, 2021-ben 229–239 forintba került, de az egyes üzletek árai között eltérés lehet. Azt mondta: ha a forint nem gyengül tovább, akkor az MCM rövid távon nem tervez cukoráremelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában