nehéz idők

2021.01.28. 09:00

Nem volt túl jó év a tavalyi a cégek életében sem

Bár kevesebb cég szűnt meg, kevesebb felszámolás, csőd és kényszertörlés indult, csak minimális mértékben nőtt a vállalkozások száma 2020-ban az előző évekhez képest országosan.

Turbéki B.

Miközben az ágazatok nagy többségében kevesebb cég működött 2020 végén, mint egy éve, a megyék jó részében emelkedett ez az érték. Somogyban jelenleg 9805 céget tartanak nyilván az utolsó adatok alapján.

Bő tizedével kevesebb cég szűnt meg, ötödével kevesebb felszámolás indult, csaknem felével csökkent a csődök és a kényszertörlések száma az előző évekhez képest – olvasható a Bissnode 2020 év végi adataiból. Egyedül a végelszámolások száma nőtt, ez 17 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, így a végelszámolások a kényszertörlésekkel azonos gyakoriságúak lettek.

Csökkent az újonnan alapított cégek száma is, de csak minimális mértékben. 2020 év végén 490 043 az összes működő cég száma Magyarországon, ami 1337-tel több, mint az előző évben.

Az iparágakat tekintve 14 ágazatban működött több cég, mint 2019-ben, legnagyobb mértékben az építőiparban növekedett a számuk. 53 210 vállalkozás volt 2020 év végén, ami több mint ötszázalékos növekedést jelent a korábbi év adataihoz képest.

A legnagyobb mértékű esés a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatában figyelhető meg, itt szűnt meg a legtöbb cég. Arányaiban a papíriparnál tapasztalható a legnagyobb visszaesés. Legtöbb felszámolás az építőipart érintette, 818 cég szűnt meg. A legtöbb csődöt pedig a nagykereskedelem ágazatból jelentették.

A megyék többségében nőtt a működő cégek száma, legnagyobb mértékben Fejérben, ez 15 812 vállalkozást jelentett 2020 végén. Budapesten, Heves, és Békés megyében csökkent a vállalkozások száma. Tavaly a legtöbb cég Bács-Kiskun megyében működött, a legkevesebb pedig Nógrádban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában