otthonfelújítás

2021.02.10. 20:00

Ablakért állnak sorba a lakásfelújítók a megyeszékhelyen

Sok helyen már készítik a szerszámokat, mert tavasszal indulhat a nagy lakásfelújítás, méghozzá nem csupán a spórolt pénzből. A hitelintézeteknél már elérhető, illetve néhány héten belül megszerezhető a kamattámogatott lakásfelújítási hitel, melyet kizárólag azok a családok vehetnek fel, akik jogosultak a most indult állami otthonfelújítási támogatásra.

Kovács Gábor

A kadarkúti Ligeti Béla hosszú éveken át gyűjtögetett, hogy saját házba költözhessen a családjával. Öt éve vásároltak meg egy 1974-ben épült ingatlant, amin mindig akad javítgatni való. Legutóbb a szenny­vízrendszert kellett rendbe hozni. – Jó lehetőségnek tartom a családtámogatással egybekötött lakásfelújítási hitelt – mondta a kétgyermekes családapa. – Ezzel együtt az az elvem, hogy mindenki a lehető legnagyobb alapossággal járja körbe egy kölcsön feltételeit.

Mások viszont már a konkrét lépéseket fontolgatják. – Mi ablakot cserélnénk, de elég döcögősen halad – mondta Nádas-Szegfy Szonja, aki egy szak­üzlet ajtaján fordult ki éppen. – Az általam megérdeklődött konstrukciónál nem éppen a legkedvezőbb, hogy 50-50 százalékban támogatják az alapanyag árát és a munkadíjat, mert az ablakoknál az anyagár jóval magasabb költséget tesz ki a végelszámolásnál.

A kaposvári szaküzletbe január elejétől folyamatosan érkeznek az érdeklődők. Máskor a január–február mindig a pangás időszaka volt, ám most akkora a forgalom, mint csúcs­szezonban, vagyis nyár végén és ősszel. – Biztos, hogy ez egy pozitív kezdeményezés, mert sokan, akik a felújításban gondolkodtak korábban, most a támogatásnak köszönhetően vágnak bele – mondta Kádár András, a Ház Rutin Nyílászáró Szaküzlet vezetője. – Sokan komplex tervekkel jönnek, az ablakokhoz hozzáteszik a garázskaput, a beltéri ajtókat.

Bankot viszont még nem választott mindenki, a megyeszékhely nagy bankfiókjaiban még csak szórványos az érdeklődés, de elképzelhető még egy tavaszi roham. Érdekesség, hogy sokan pénzügyi közvetítőcégeken keresztül jelentkeznek az igénylők közül, tudtuk meg.

Egy évig lehet igényelni a kölcsönt

A támogatott felújítási hitelt azok a családok vehetik fel, akik gyermeket nevelnek és igazolják a megfelelő tb-jogosultságot is. A hitel jelzálog-fedezetű, vagyis a felvétele esetén jelzáloggal terhelik meg a család ingatlanját. A kölcsönt 2021. február 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni, a hitel kamata végig fixen 3 százalékos, a hitelösszeg maximum 6 millió forint lehet, a futamidő pedig 5–10 év között van. A hitelbe ingyenesen be lehet törleszteni azt a támogatást, amit később az államkincstár a családoknak visszatérít a beküldött számlák alapján. A kamattámogatásos lakásfelújítási hitel már igényelhető az OTP Banknál, a K&H-nál, az Ersténél, a Gránit Banknál és a Takarékbanknál is. A Raiffeisen Banknál rövid időn belül indul a konstrukció, az UniCredit február második felében rajtol, a Budapest Banknál márciustól veszi kezdetét a felújítási hitel. Van olyan hitelintézet is, amelyik akciós jóváírást helyezett kilátásba a leggyorsabb ügyfeleknek.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában