magyar falu program

2021.02.25. 20:00

Milliárdokhoz segítették hozzá a somogyi falvakat

Közel kilencmilliárd forint pályázati támogatás érkezett megyénkbe az elmúlt két évben a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Ennek a sikernek a megyei önkormányzat projektirodája is részese volt – tájékoztatott Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Tudósítónktól

Biró Norbert kiemelte: a program 2019-es indulása óta sikeresen szerepelnek településeink a pályázatokon. – Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy ez olyan támogatási forma, mellyel a mindennapjaikat tehetik könnyebbé, szebbé, élhetőbbé válhat lakókörnyezetük – mondta az elnök. – Már az első évben 371 pályázat nyert több mint 3,8 milliárd forintot, 2020-ban pedig 428 nyertes pályázatnak köszönhetően közel ötmilliárd forint érkezett Somogyba, így összességében 8,8 milliárdot fordíthattak településeink fejlesztésekre a Magyar Falu Programnak köszönhetően.

A második évben már a Somogy Megyei Önkormányzat Projektirodája is bekapcsolódott ebbe a sikerbe. – A tavalyi évtől kezdve ajánlottuk fel segítségünket a pályázatfigyeléstől kezdve a projekt-előkészítési feladatokon keresztül a menedzsmenttevékenység elvégzéséig azoknak a településeknek, melyeknek nincs megfelelő kapacitásuk ezekre a feladatokra – tette hozzá Biró Norbert. – Eddig 59 település kérte ezt a fajta együttműködést, újabb két szerződés pedig előkészítés alatt áll. A területfejlesztési feladatok végrehajtása mellett komoly munkát végeztek kollégáim a települések pályázatainak menedzselésével, segítségükkel több mint 560 millió forint fejlesztési forrás érkezett megyénkbe. Ezek nagy része a már említett Magyar Falu Pályázatot érintette, de vidékfejlesztési és civil pályázatokban is segített a projektiroda.

Minden beruházás fontos Somogyban – folytatta az elnök –, ezért különösen jó hír, hogy a kormány folytatja idén is a tisztán hazai forrásból működő Magyar Falu Programot, és egy kistelepülési problémára is megoldást kínál. Jelesül falvainkban támogatáshoz juthatnak azok, akik boltot szeretnének működtetni valamelyik településen. Ezzel ismét teszünk egy lépést az élhetőbb falvakért, és az évtizedek óta jellemző elvándorlás megállításáért. Bízom benne, hogy sok jelentkező lesz ezekre a beruházásokra is, rajtunk nem fog múlni sikerük. A megyei önkormányzat továbbra is minden lehetséges támogatást megad, projektirodánk munkatársai felkészülten várják az új feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában