napenergia

2021.02.20. 09:00

Somogyban is hódít az alternatív energia

Egy friss felmérés szerint egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket építenek be a magyar háztartások. Az elmúlt években duplájára nőtt a telepített rendszerek mérete, Somogyban is gombamód szaporodnak a megújuló energiát hasznosító épületek.

Harsányi Miklós

20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

– Idén vásároltam a második elektromos autómat, s eldöntöttem, hogy napelemet szereltetek a házamra – mondta a somogyjádi Györki Béla. – Évente nagyjából 400 ezer forint körüli összeget fizetek a villamos energiáért. Azt szeretném, hogy jórészt megújuló energia fedezze a háztartási igényeinket, ehhez csaknem hat kilowatt teljesítményű rendszerre lesz szükségünk. Ez közel hárommillió forintba kerül.

A nagyjából 130 négyzetméteres somogyjádi házban villamos energiával működik a tévé, a hűtő-, a mosó- és mosogatógép, valamint a klíma is. Az új, immár közel 450 kilométer hatótávolságú elektromos autóját is otthon akarja majd feltölteni. Mivel sokat közlekedik, ez éves szinten jelentős mennyiségű energiát igényel. Györki Béla számára a környezettudatos gondolkodás is fontos, ugyanakkor lényegesnek tartja a költséghatékonyságot is. – Ha minden jól megy, már nyáron indulhat a napelemek telepítése – mondta.

Jelentős környezetvédelmi beruházás valósult meg Segesden tavaly decemberre. Talián Bálint, a Ferrokov Kft. ügyvezetője elmondta: egy 0,2 me­gawatt teljesítményű napelemes rendszert építettek 89 millió forintért, s az üzemben felhasznált villamos energia mintegy 20-25 százalékát ezzel állíthatják elő. – A fémmegmunkáló gépeken kívül a lézervágó és a hegesztőrobot is a saját termelésű villamos energiával működhet – közölte. – Ha az üzem teljesítménye ezt a mennyiségű energiát nem igényli – főleg hétvégenként –, akkor visszatápláljuk az áramszolgáltató rendszerébe.

Losonczi Gergely, az E.ON szóvivője lapunkat arról tájékoztatta: a napelemes rendszerek elszámolásának lényege, hogy jelenleg évente egyszer az óra olvasásakor összevetik a megtermelt és az elfogyasztott energia mennyiségét. Ha az ügyfél többet termelt, mint amennyit fogyasztott, akkor az áramszolgáltató, ellenkező esetben az ügyfél téríti meg a különbözetet. – Az ügyfél mindenképpen jól jár, hiszen vagy csökken az áramszámlája, vagy akár bevétele is keletkezhet – közölte a szóvivő, akitől azt is megtudtuk, hogy az elszámolási rendszer a következő években megváltozik.

Éjszaka és felhős időben pihen

– Általánosságban elmondható, hogy a háztartási méretű napelemek és naperőművek együttes beépített kapacitása az elmúlt öt évben több mint a tízszeresére növekedett az országban – tájékoztatta a Somogyi Hírlapot Losonczi Gergely. – 2020 harmadik negyedének végére már meghaladta az 1800 MW-ot. Óriási intenzitással bővül ez a termelői szegmens, melynek nagysága már megközelíti a paksi atomerőmű kapacitását. Fontos kiemelni, hogy a napelemes rendszerek termelése napszak- és időjárásfüggő. A kihasználtságuk a hagyományos technológiákhoz képest sokkal kisebb, 15-16 százalék körüli, hiszen éjszaka vagy borús időben nem képesek villamos energia előállítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában