ingatlanpiac

2021.02.23. 09:00

Csaknem húsz milliót ér egy jobb kétszobás lakás Kaposváron

A felnőtt lakosság ötöde tervez ingatlanvásárlást. A leendő vásárlók közt többségében van a legfiatalabb, 18–29 éves korosztály. Kaposvár belvárosában 12-13 millió forinttól indulnak az árak, de egy modern otthonért akár 20 millió forint sem sok most.

Harsányi Miklós

– Ettől az évtől több új lehetőséget ajánlanak, mi is gondoltunk a lakásvásárlásra – mondta a taszári Tóth Tamás, aki feleségével két gyermeket nevel. – Bár egy többgenerációs házban élünk, s jól elvagyunk, de nyilván a 16 éves nagyfiam később kirepül majd a családi fészekből, s szüksége lesz egy önálló otthonra. Kaposvár belvárosában szeretnénk majd egy kisebb lakást kinézni, s ebben akarunk majd segíteni.

Boldizsár Balázs, a kaposvári Boldingatlan Iroda vezetője azt mondta: jellemző trend, hogy a fiatalok legkésőbb a szakma megszerzése vagy az egyetem elvégzése után önállósodni akarnak. Általában albérletben kezdik az új életet, aztán előbb-utóbb eljön az ideje, s minél hamarabb önálló lakásra, házra vágynak. Akármennyire is kicsi vagy felújításra szorul a kiszemelt ingatlan, de akkor is saját.

Manapság legtöbben igénybe akarják venni a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) és a Babaváró legújabb támogatásait, s az önerőn kívül szinte mindenki banki hitelt is felvesz. Többnyire a 25–40 éves korosztály próbál saját lakáshoz jutni, ami biztonságot, kiszámíthatóságot jelent a fiatal pároknak is. Boldizsár Balázs szerint jelenleg keresleti piac van Somogyban és stabilak az árak.

– A tapasztalat szerint manapság általában gyorsabban gazdát cserélnek a lakások, mint évekkel ezelőtt – közölte. – Kaposváron egy két szobás, műszakilag felújított lakás kezdő ára nagyjából 15–18 millió forint.

Oláh Miklós, a kaposvári Genius 99 Ingatlanközvetítő Kft. ügyvezetője lényegesnek tartja, hogy a lakásvásárlás előtt álló fiatalok ne csak a jelenlegi igényüket vegyék figyelembe. Tanácsos a családalapítás utáni időszakra is gondolni, amikor már legalább egy gyermeket nevelnek, s így ehhez célszerű igazítani az elvárásokat. Az emberek túlnyomó többsége ugyanis nem 2-3 évente, hanem általában hosszú távon gondolkozik, amikor ingatlant vásárol.

Megdobták a keresletet a támogatások

A felnőtt lakosság ötöde tervez ingatlanvásárlást ebben az esztendőben. A leendő vásárlók közt többségben van a legfiatalabb, 18–29 éves korosztály a Duna House és a Reacty Digital közös kutatása szerint, derült ki a távirati iroda beszámolójából. Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője kiemelte: az elmúlt két évben az első lakásvásárlók egyre nagyobb számban jelennek meg ingatlanpiacon. A legújabb kutatás alapján ez tovább fog erősödni az idén, mivel a fiatalok átlagon felüli arányban élnek albérletben, s a piaci tapasztalatok alapján a legnagyobb részük ki tudja használni az otthonteremtési program nyújtotta támogatásokat, kedvezményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában