terményút

2021.02.03. 17:30

Külföldre tart már a somogyi gabona

Miközben a fuvarozók tetemes mennyiségben szállítják külföldre a somogyi búzát, kukoricát, ezalatt már elkezdték aláírni a 2021-es terményszerződéseket. Február elejéig a korábbi mennyiség több mint kétszereséről, 60 ezer tonna áru sorsáról döntöttek a gazdák és az egyik kaposvári terményfelvásárló vezetői.

Harsányi Miklós

– Csak januárban közel 40 ezer tonna kukoricát, búzát és repcét szállítottunk el partnereinknek – mondta lapunknak Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója. – A múlt évi több mint 27 milliárd forintos csúcsforgalom után jól indult a 2021-es idényünk is és eddig szinte minden a tervek szerint alakult.

Szerencsés helyzetben vagyunk, vasúton és közúton a munkához szükséges valamennyi eszköz rendelkezésre áll, s így zökkenőmentes az export Olaszországba éppúgy, mint Boszniába, Németországba. Sok a feladat a következő hónapokban, júniusig látjuk előre a kiszállításokat. Addig havi 40-50 ezer tonna terményt juttatunk el az üzletfeleknek.

Nagy erőket mozgósítanak az új terményszerződések kötésére. A kaposvári cég központjában ezen a téren komoly változást érzékeltek: 2020 február elejéig csaknem 25 ezer tonna gabonáról írtak alá megállapodást, 2021-ben már 60 ezer tonnát rendeltek meg. Melynek 70 százaléka somogyi gazdáktól származik. Az ügyvezető igazgató közölte, magasak az induló árak, ezért aki teheti, minél rövidebb időn belül biztonságban akarja tudni az új terményt.

Udvaros Zoltán, a Nemzetgazdasági Agrárkamara megyei alelnöke közölte, a 2021-es terményszerződéseket általában legkésőbb kora tavaszig megkötik a felek. A búzán, árpán, tritikálén kívül rozsot is rendelnek a felvásárlók.

 

Műtrágyából hatalmas mennyiség érkezik hazánkba

A cégcsoporthoz tartozó marosvásárhelyi műtrágyagyárból az idén kiemelkedő mennyiségű árut hoznak be hazánkba. 2019-ben még 32 ezer tonna műtrágyát forgalmaztak, s a tavalyi 25 ezerrel szemben 2021-ben 35 ezer tonnát terveznek behozni. Hanyecz Imre azt mondta: az áru tetemes részét Kelet-Magyarországon értékesítik.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában