e-autó

2021.02.22. 16:40

Villanytaxival suhanhatnak az utasok a parton

Új utakat keresve a környezetbarát megoldások felé fordult Gölöncsér Balázs siófoki személyszállítási vállalkozó. Sikerült pályázati forrást nyerni az Innovációs és Technológia Minisztériumnál egy elektromos taxira, amit már át is vettek.

Kovács Gábor

A szemléletformálást fontosnak tartja a tulajdonos, aki szerint ugyanolyan feltételekkel az utasoknak érdemes környezetbarát, elektromos autót rendelni a jövő generációk érdekében.

Az új taxi egy teljesen új modell az elektromos piacon. Elsők között vehették át az országban a sikeres pályázat után, de még egy hónapot várni kellett vállalkozásra jellemző egyedi rendszámra.

Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője is elismerően nyilatkozott a beszerzésről, meg is tapasztalta a vezetési élményt egy Balaton-parti fotózás alkalmával.

Az autó főként Siófokon üzemel majd, de az egész országban megfordulnak vele. A hazai és külföldi üzleti turizmus egy éve szinte teljesen leállt a járvány miatt, Gölöncsér Balázsék tervezett munkáinak 90 százaléka elúszott 2020-ban. Ennek ellenére kész a következő üzleti terv is egy új jármű beszerzésére 2021-ben.

Megállíthatatlanul terjednek az elektromos autók

A legtöbb vásárló a környezetvédelmi szempontok miatt vág bele e-autó vásárlásba. De emellett nem elhanyagolhatóak a hosszútávon is alacsony fenntartási költségek. Elektromos fali töltővel kiküszöbölhető az a probléma is, hogy töltőt kell keresni. Az is igaz, hogy mostanra egyre több gyorstöltő áll rendelkezésre a somogyi városokban is. Erről bővebben itt olvashat!

Míg a Tengerentúlon küzdenek a villanyautók ellen, az Európai Unióban az új autók harmada már alternatív hajtásúként került forgalomba tavaly év végén, derült ki az európai autógyártók szakmai képviseletének jelentéséből. A hibrid-elektromos autók 15,1 százalékával és az egyéb alternatív hajtással rendelkező autók 2,4 százalékával együtt az alternatív hajtású autók az összes az Európai Unióban forgalomba helyezett autónak már a 34 százalékát adta a negyedik negyedévben, közel egy milliót, 143,9 százalékkal többet mint 2019-ben.

A jelentés rámutat, hogy Ciprust leszámítva a negyedik negyedévben minden tagállamban nőtt az alternatív hajtású autók eladása. A nagyobb piacok közül Németországban 236,6 százalékkal, Franciaországban 156,7 százalékkal, Olaszországban pedig 108,9 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában