törődés

2021.03.29. 14:00

Ha fontos a dolgozó, költenek az egészségére

A járvány harmadik hullámának tetőzése idején fokozott erőfeszítéseket tesznek a somogyi vállalatok, hogy megóvják a dolgozóik egészségét és ezzel fenntartsák a folyamatos termelést. Bevált gyakorlat, hogy fizetik a tesztelést, sőt magánegészségügyi szolgáltatóhoz irányítják a munkatársaikat.

Kovács Gábor

Nagyon komolyan veszik azt, hogy nem engedik felvenni a munkát annak, aki bármilyen covidra utaló tünetet mutat a csurgói Metallux Zrt-nél. Elfordult már, hogy lázasan jelent meg egy alkalmazott a negyvenből, utalt az esetre Tóth János, a galvánberendezéseket gyártó zrt. elnök-igazgatója.

Ha kérik a kollégák és sürgős az eredmény, akkor vállalja a tesztelés költségét a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft., mondta Szabó Krisztián gazdasági igazgató. Intézkedéseket hoztak a dolgozók védelmében, védőeszközöket biztosítanak. Szigorítást vezettek be a beérkező és kimenő szállítmányokban, még Olaszországból érkező alapanyagokat is tartottak karanténban egy ideig. Annak örülnek, hogy nem nagy hullámban érte el őket a kór, csupán néhányan fertőződtek meg, bár egy gyártóhelyen nehéz tartani a másfél méteres védőtávot. Kiesők akadnak, de műszakot nem kellett átszervezni a betegség miatt.

Több mint ötszáz gyorstesztet végeztek tavaly ősz óta helyben a Videoton Elektro-PLAST Kft-nél az üzemorvosi rendelőjében. Akinél nem egyértelmű az eredmény, továbbküldik PCR-tesztre a cég költségén. A vállalat egy magánegészségügyi szolgáltatóval is szerződött.

– Vérvételt szervezünk azoknak a kollégáknak, akik átestek a covidon, de csak annak, aki szeretné, kényszeríteni nem fogunk erre senkit – mondta Budai Mónika, humán­erőforrás-vezető. – Egy általános vérkép mellett a szerológiai vizsgálat az antitestek számát mutatja meg, és a kardiológiai vizsgálat arról szól, hogy a szívizomban okozott-e elváltozást a vírus. Kiemelném, hogy a cég arra szeretné ösztönözni a covidból felgyógyult kollégákat, hogy adjanak vérplazmát, ezért 75 ezer forint juttatást adunk annak, aki tud vérplazmát adni. Eddig két ember felelt meg a feltételeknek.

Lényeges kérdés a rehabilitáció

A koronavírus-fertőzésből kialakult egészségkárosodás rehabilitációja a munkaerőpiacon lényeges kérdés, felelte érdeklődésünkre a Praxis Dr. Zénó kaposvári magánklinika. A munkaadónak érdemes szűrésekben gondolkodnia, hogy munkavállalóját megfelelő szellemi és fizikai terheléssel tudja foglalkoztatni. A Praxis Dr. Zénó, mint magánegészségügyi intézmény külön ajánlást készített a Covid–19-infekción átesett betegek részére. A Post-Covid-vizsgálatokra folyamatosan nő a jelentkezők száma, különösen az élsportolók és az aktív életmódot folytatók köréből. Van érdeklődés a vállalatok, cégek részéről a dolgozóknak nyújtott egészségügyi szolgáltatás iránt is.

Fotóill.: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában