munkahelyük a tét

2021.03.09. 12:00

Somogyban több mint háromezren szorultak bértámogatásra a járvány miatt

A megyében 2021. február 19-ig összesen 601 alkalommal 3293 dolgozóra több mint egymilliárd-száznegyvennégymillió forint támogatási igénnyel nyújtottak be ágazati bértámogatási kérelmet a munkáltatók.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A veszélyhelyzet ideje alatt az egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet értelmében 2020. november 11-én ágazati bértámogatási programot hirdetett a kormány. A támogatás célja a korlátozások miatt nehéz helyzetbe került vendéglátás, szabadidős tevékenység területén dolgozó vállalkozások, munkaadók munkavállalói munkahelyének megvédése. A program célcsoportjába tartozó munkaadó részére a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére felének megfelelő összegű támogatás nyújtható, legfeljebb bruttó 241 ezer 500 forintig, amennyiben a támogatás időtartamának utolsó napján a munkavállaló jogviszonya fennáll, és a munkaadó a munkavállaló részére a munkabért megfizeti.

A vissza nem térítendő támogatást 2020. november–2021. február havi munkabérek esetében 2021. március 10-ig azon munkaadók igényelhetik, akiknek a kormányrendelet hatályba lépését megelőző hat hónapban a rendeletben felsorolt 25 főtevékenységből származott a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka. Február 3-tól a támogatást nem utólag, hanem támogatási előlegként folyósítják a munkáltató részére. A munkaadónak a támogatás időtartamának utolsó napját követő második hónap végéig kell igazolnia, hogy a részére folyósított támogatásra jogosult volt.

A kérelmeket a támogatással érintett munkavállaló foglalkoztatási helye szerinti fővárosi és megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában