nagygenerál

2021.03.11. 11:30

Szezon utáni pihenőn a százéves barcsi malom

Ezer tonna búza megőrlése után elcsendesült az elmúlt napokban a barcsi malom. A szezon utáni karbantartás zajlik a több mint százéves épületben.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Fertőtlenítik a szitákat, söprik a barcsi malom épületét ezekben a napokban. Az éves karbantartás zajlik az ódon épületben.

Két hét múlva újra kinyitnak, s naponta akár húsz tonna lisztet is elő tudnak állítani. – A tavalyi évünk egy közepes év volt, a koronavírus miatti járványhelyzetben beszűkültek a piaci lehetőségek és a gabona beszerzése is akadozott a kezdetekben – mondta el István József, a barcsi malom tulajdonosa. Egy kiló búza 50 forintról 80 forintra drágult és a következő időszakban is számítani kell jelentős áremelkedésre.

– Ezt a nagymértékű árnövekedést a feldolgozóipar nem tudta lekövetni a beállt piacok miatt, mindössze tíz százalékkal emeltük a liszt árat – jegyezte meg István József. A tavalyi évben kimondottan csak a hazai piacra szállítottak lisztet.

Fotó: Lang Róbert

Az egykori barcsi téglagyár pontosan száztíz évvel ezelőtt, 1911-ben bővült malomrésszel. Régen a Somogy Megyei Gabonaforgalmi Vállalat üzemeltette, de több alkalommal kénytelen volt bezárni a kapuit, hosszabb-rövidebb időre. Négy évvel ezelőtt nyitották újra, jelenleg nyolcan dolgoznak itt. A több mint százéves malom gépeit, berendezéseit megtartották. Az idei évre tervezik, hogy pályázati forrásból energetikailag korszerűsítik a malom épületét, napelemeket szerelnének fel a födémre.

Az új tulajdonos, István József az építőiparból csöppent az élelmiszeriparba. A malommal a kezdetek óta részt vesznek a Magyarok Kenyere-akcióban, a tervek szerint a rászorulóknak szánt lisztet az idén is a barcsi malomban őrlik majd térítésmentesen.

A barcsi malom a megyei közgyűlés döntése alapján megkapta a Somogyország Kincse kitüntető címet. A több mint százéves épület és az abban folyó munka nagymértékben hozzájárult a megye vonzerejének növeléséhez, népszerűsítéséhez.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában