2021.03.11. 11:30
Szezon utáni pihenőn a százéves barcsi malom
Ezer tonna búza megőrlése után elcsendesült az elmúlt napokban a barcsi malom. A szezon utáni karbantartás zajlik a több mint százéves épületben.
Fotó: Lang R.
Fertőtlenítik a szitákat, söprik a barcsi malom épületét ezekben a napokban. Az éves karbantartás zajlik az ódon épületben.
Két hét múlva újra kinyitnak, s naponta akár húsz tonna lisztet is elő tudnak állítani. – A tavalyi évünk egy közepes év volt, a koronavírus miatti járványhelyzetben beszűkültek a piaci lehetőségek és a gabona beszerzése is akadozott a kezdetekben – mondta el István József, a barcsi malom tulajdonosa. Egy kiló búza 50 forintról 80 forintra drágult és a következő időszakban is számítani kell jelentős áremelkedésre.
– Ezt a nagymértékű árnövekedést a feldolgozóipar nem tudta lekövetni a beállt piacok miatt, mindössze tíz százalékkal emeltük a liszt árat – jegyezte meg István József. A tavalyi évben kimondottan csak a hazai piacra szállítottak lisztet.
Az egykori barcsi téglagyár pontosan száztíz évvel ezelőtt, 1911-ben bővült malomrésszel. Régen a Somogy Megyei Gabonaforgalmi Vállalat üzemeltette, de több alkalommal kénytelen volt bezárni a kapuit, hosszabb-rövidebb időre. Négy évvel ezelőtt nyitották újra, jelenleg nyolcan dolgoznak itt. A több mint százéves malom gépeit, berendezéseit megtartották. Az idei évre tervezik, hogy pályázati forrásból energetikailag korszerűsítik a malom épületét, napelemeket szerelnének fel a födémre.
Az új tulajdonos, István József az építőiparból csöppent az élelmiszeriparba. A malommal a kezdetek óta részt vesznek a Magyarok Kenyere-akcióban, a tervek szerint a rászorulóknak szánt lisztet az idén is a barcsi malomban őrlik majd térítésmentesen.
A barcsi malom a megyei közgyűlés döntése alapján megkapta a Somogyország Kincse kitüntető címet. A több mint százéves épület és az abban folyó munka nagymértékben hozzájárult a megye vonzerejének növeléséhez, népszerűsítéséhez.
Fotó: Lang R.