fejlődő gyárak

2021.03.11. 17:30

A Teslának is gyárt alkatrészeket a siófoki cég

Száznegyvenmillió forint kormányzati támogatást kapott nemrégiben egy siófoki vállalat. A Kongsberg Interior Systems Kft. közel négyszáz embert foglalkoztat a balatoni városban és az állami segítséggel új gépeket, berendezéseket vásárolnak, amelyek a közelmúltban elnyert Tesla, Porsche, Audi és BMW tenderek megvalósításához szükségesek.

Góz Lilla

Fotós: NemA

Fotós: NemA

Egymás után gördülnek le a mechanikai kábelek, vagy ahogy a mindennapokban hívjuk, bovdenek a siófoki vállalat gyártósoráról. Közel négyszázan dolgoznak itt, csaknem 2000 fajta mechanikai kábel készül náluk.

– Az autóipar számára gyártunk motorháznyitó, csomagtér-, napfénytető, ülésmozgató, harmadik üléssor döntő, töltőnyílás kábeleket és motoros kilincseket – sorolta Aleva Norbert, a Kongsberg Interior Systems Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a járványhelyzetben sem történtek elbocsátások a képzett dolgozók körében, mindenkit megtartottak. – A koronavírus-járvány rendkívüli helyzet elé állította a vállalatot, mivel a számos országban bevezetett korlátozások, az autóipari gyárbezárások, majd a piac jelentős visszaesése miatt forgalomcsökkenést tapasztaltunk, tavaly november óta pedig komoly alapanyag-ellátási problémákkal küzdünk, de nem csökkentettük ennek ellenére sem a dolgozóink számát – mondta el lapunknak az ügyvezető.

A nehéz hetekben jó hír is érte a vállalatot, a Versenyképesség Növelő Támogatási Programban sikeresen pályáztak és 140 millió forint állami támogatást kaptak.

– Az egyik pályázatot nyárig, a másikat év végéig valósítjuk meg, a közelmúltban megnyert Tesla, Porsche, BMW, Audi megrendelések teljesítéséhez szükséges eszközöket, berendezéseket és gépeket vásárolunk, amelyhez 170 millió forint önerőt biztosítunk – emelte ki az ügyvezető. Megtudtuk, hogy a termékportfóliójukat nem kívánják bővíteni, viszont a dolgozói állományukat igen. – Szükségünk lenne a gyártó területre betanított munkásokra, raktárosokra és termelési vezetőkre is a jövőben – sorolta Aleva Norbert, akitől megtudtuk, hogy a vírushelyzetben több dolgozójuk is hiányzik, például az irodai alkalmazottak home office-ban dolgoznak. A siófoki gyár norvég anyavállalatának tizennyolc országban működik még telephelye, és össszesen több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztatnak világszerte.

Az állami versenyképességi program mostani kiírásában Somogy megyéből több mint egytucatnyi gépipari és élelmiszer-ipari vállalkozás kapott állami segítséget, amelyek között van a nagyatádi csokoládégyár és a Kométa kaposvári húsüzeme is.

Fotó: Németh András

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában