ültetvény

2021.03.05. 14:00

Valóra válhatnak a somogyi almás álmok

Az Agrárminisztérium áprilisban hirdeti meg az új ültetvénytelepítési pályázatot, a keretösszeg 15 milliárd forint. Somogyban alma- és szőlőterületeket is érintenek a fejlesztések.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– A régi, összesen tizenegy hektáros almaültetvényünk felét már kivágtuk, ezen kívül öt és fél hektárt 2020-ban megújítottunk – mondta el érdeklődésünkre Dani Viktória, kutasi egyéni vállalkozó. – Egy korábbi pályázat eredményeként sikerült megvalósítani a tervet. Kilencfajta almánk van, s többek közt gála, red jona­prince, fujion és idared fajtákat terme­sztünk. S az eddigi fejlesztés során egy teljesen új, betonoszlopos támrendszert is kiépítettünk már.

A beruházás azonban ezzel még korántsem ér véget. A kutasi családi gazdaságban abban bíznak, hogy a 2021-es pályázati források további korszerűsítésre teremtenek lehetőséget. Úgy tervezik: az almaültetvénynél kiépítik a jégháló rendszert. Mely nem csupán a jégeső, hanem a nap­égés, illetve a fagy elleni védekezést is szolgálhatja. Dani Viktória azt mondta: a fejlesztés értéke közel nyolcmillió forint. – Eddig jól néz ki az ültetvény, ám feltétlenül pótoljuk azokat az almafákat, amelyek nem erednek meg – mondta Dani Viktória. – Összességében 11,3 hektáron termesztünk almát, amit részben feldolgozunk. Almalevet készítünk belőle, s ehhez folyamatosan szükségünk van az alapanyagra.

Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke közölte: az év elején adták be a három- éves szőlőtelepítési tervüket. Az idén 16 hektáron, s a 2022-es 14 hektár után 2023-ban ismét 16 hektáron kívánják bővíteni az ültetvényt. – Nálunk két hete fejezték be a 24 hektárnyi, elöregedett szőlő kivágását – mondta. – Szakmailag megalapozott döntés született. Az ültetvény ugyanis több mint 30 éves volt, alacsony hozamot értünk el, s veszteséget okozott. Időről időre szükség van az ültetvény korszerűsítésére. Ha minden jól megy, áprilisban indulhat a munka, a feladatra szakosodott csapat egy speciális gép segítségével akár négy nap alatt végezhet. A telepítéseket pályázati forrásból oldjuk meg, s lényeges a pontos ütemezés. Tudjuk, hogy mit teszünk 2-3 év múlva és a feladatokat lépésről lépésre, aprólékosan előkészítjük.

Ordacsehiben tavasszal ezen kívül egy új gépműhelyt építenek. A mára elavulttá vált, csaknem negyvenéves építmény helyett egy modern műszaki központot húznak fel, s a beruházására csaknem 80 millió forintot fordítanak. A tervezés már elindult, s a szakhatósági engedélyek beszerzése után legkésőbb júniusban rajtol a kivitelezés.

 

Tizenötmilliárd forint a gazdálkodók számára rendelkezésre álló keretösszeg

A szaktárca beszámolója szerint Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: a korszerű ültetvényeken évről évre biztonságosan és magas minőségben lehet termelni, ami növeli a gazdák versenyképességét, illetve jövedelembiztonságát. Arra emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium– 2020 novemberében bejelentett eredeti szándéka szerint – még 2021. április 20-án megjelenteti a Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, aroma- és fűszernövény-ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívását 15 milliárd forintos keretösszeggel. Ennek alapján – sikeres pályázat esetén – a nyertesek már a 2021 őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait. Nagy István hangsúlyozta: a felhívás nem csak a gyümölcs- és gyógynövényt termő területek kiépítésére biztosít majd támogatást. A pályázat kiterjed ugyanis egyebek mellett az ültetvényekhez tartozó öntözésre, továbbá a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére, ezen kívül a betakarítást segítő eszközök és gépek beszerzésére is.

Fotóillusztráció: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában