időjárás

2021.03.25. 14:00

Veszélyben a kajszitermés az éjszakai fagyok miatt

Az éjszakai fagyok a megye alacsonyabban fekvő részein károsították a kajszibarackfák virágait. A fagyok mellett azonban nagy gondot jelent a nappali alacsony hőmérséklet is, mert a méhek nem járnak ki, elmaradhat a beporzás.

Góz Lilla

A napokban több somogyi településen is nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet a hajnali órákban. A szokatlanul hideg tavaszi időjárás megviselte a kajszibarackfákat. – Mínusz öt fokot mértünk a legmélyebben fekvő területen a hétvégén, kedden hajnalban pedig nulla fok körül volt – mondta el Borsos Gergely, a Balaton Fruit Kft. vezetője. Hozzátette: a két héttel ezelőtti fagyok nagyjából 10 százalékos kárt okoztak az ültetvényen, ám most egyelőre nem látszanak a hideg hajnalok nyomai a bimbókon. Megjegyezte: nem égettek paraffingyertyákat még, csak áprilisban fognak, mert az eljárás nagyon időigényes és költséges. Abban bíznak, hogy nem tetemes a fagykáruk és csak az érzékenyebb fajtáknál lehet minimális terméskiesés.

– Ahol még nem virágoztak ki a barackfák, ott nincs probléma, de ahol bimbós állapotban voltak, ott lehet fagykár – mondta el Madarász Zoltán őstermelő, aki Porrogon gazdálkodik. Hozzátette: mínusz hat fokot mértek a mélyebben fekvő területeken, de bíznak abban, hogy ennek ellenére nem lesz tetemes káruk az idén. Megjegyezte: a nappal és éjszaka közötti nagy hőingadozások és a tavaszi száraz időjárás is megviseli a gyümölcsfákat.

– Ahol korábban indult a nedvkeringés, ott a rügyek károsodhattak, ebben az esetben pár napon belül bebarnulhatnak a fagy hatására – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. Hozzátette: a völgyes területeken megszorul a fagy, de mínusz egy-két fokig kibírja a virág, az ez alatti hőmérséklet viszont már károsítja a bibét.

Somogy megye déli részén hidegebbek voltak az éjszakák, mint a Balaton térségében az elmúlt napokban. Védekezni ilyenkor fáklyázással és vízpermetezéssel lehet. – Van, aki éghető szerves hulladékot, szalmát, ágnyesedéket vagy gyertyákat éget, ám ezt nehezítette az erős szélmozgás – sorolta a növényvédelmi szakember. – Víz permetezésével is próbálják óvni a virágokat, a jéghártya ugyanis megóvja a fagyástól, egy hőelvonásos jelenséget produkál. Megjegyezte: a veteményesek nincsenek veszélyben, az éjjeli mínuszok nem tesznek kárt bennük.

A tavaly nyári aszály miatt sok a meddő virág a fákon

Látrányban és környékén nagyon változatos hajnali hőmérsékleteket mértek a napokban. Volt, ahol nulla, máshol mínusz tíz fokot mutatott a hőmérő higanyszála. – Csak a későbbiekben derül ki a fagykár mértéke, ha a bibék bebarnulnak és leesnek – mondta el Gara Miklós, a Balaton Ker–Tész Szövetkezet igazgatója. Hozzátette: a fagyok mellett komoly gondot jelent, hogy nagyon alacsonyak a nappali hőmérsékletek. – Két hete nyitottak a virágok, de a hideg idő miatt a méhek nem jártak ki, bízunk abban, hogy a hétvégére már melegszik az idő és megtermékenyítik ezeket – sorolta Gara Miklós. Hozzátette: a tavaly nyári aszály miatt sok a meddő virág, ezért szükség lenne, hogy az egészségeseket beporozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában