finom falatok

2021.04.18. 11:30

A bárányhús április közepétől csaknem tíz százalékkal drágulhat

Nőttek a termelési költségek, ráadásul a környező országokban is nagy a kereslet az élő bárányok iránt, s ez jelentősen befolyásolja az árakat.

Harsányi Miklós

Juhász Pál, a hetesi Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója szerint több meglepetést is hozott a 2021-es tavasz. Amíg tavaly húsvétkor – a koronavírus-járvány első hullámában – alig 35 tonna bárányhúst adtak el, addig idén 86 tonnát értékesítettek. A hazai üzletláncokon kívül svájci, osztrák, német, cseh, szlovák és svéd megrendelésre is dolgoztak.

– Közvetlenül húsvét előtt bárányhúsból lenulláztuk a készletet, vagyis szinte minden árunk elfogyott – közölte. – Felkészültünk az ünnepre, ám a vártnál is erősebb forgalom meglepte a csapatunkat. A legdrágább báránygerincből közvetlenül az ünnepek előtt előfordult, hogy nem tudtunk annyit készíteni, amennyire szükség lett volna. Az is mutatja a növekedést, hogy Svájcba hetente 10-12 tonna árut adtunk fel, míg tavaly ilyenkor ennek épp a felét exportáltuk.

Juhász Pál abban bízik, hogy a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt korlátozó intézkedéseket tovább enyhítik, s az éttermek újra megtelnek vendégekkel. Ez a lépés számukra akár 30 százalékos forgalomnövekedést jelenthet. Az ügyvezető igazgató nyomatékosan arra hívta fel a figyelmet, remélhetően minél hamarabb visszakapjuk a korábbi életünket, s erősödik a piac, azonban jelenleg számos nehézséggel küzd az ágazat. A szükségesnél kevesebb a vágóbárány, ráadásul a környező országokból is jelentős kereslet mutatkozik az élő állatok iránt.

A piaci folyamat kézzel fogható eredménye a drágulás. 2020 elején közel 800 forint volt a vágóbárány kilója, az idén csaknem 1100 forint. Részben emiatt drágulnak a késztermékek is. A hetesi cég belföldön egyelőre tartja az árakat, az exportpiacon előreláthatóan április 15-től 10 százalékos növekedés várható. Juhász Pál kiemelte: 2021-ben kiemelt feladat a csomagolás-technológia korszerűsítése.

– 2021-ben 1,2 milliárd forint bevételt terveznek a hetesi feldolgozónál. S ha ilyen ütemben nő a forgalom, akkor legalább három hentest is felvesznek. Jelenleg 26-an dolgoznak a cégnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában