dráguló lakhatás

2021.04.30. 19:30

A felújítottat keresik, de beérik a felújítandóval is

Több százezer, bizonyos településeken akár félmillió forint különbség is lehet a felújításra váró és a felújított ingatlanok négyzetméterára között. Hozzáértők szerint ennek egyik oka a földrajzi adottság, a másik pedig, hogy hónapokat kell várni a szakemberekre, ami még feljebb emeli a felújított épületek árát.

Marosi Gábor

Míg Kaposváron négyzetméterenként átlagosan 185 ezer forintot kell fizetni a felújítandó ingatlanokért, addig Balatonszárszón 390 ezret. Az ingatlan.com adatai szerint ezzel a Balaton-parti város Siófokot, Balatonboglárt és Balatonföldvárt is megelőzi. A felújított négyzetméterárakban viszont Zamárdi vezet 773 ezer forinttal. A második legdrágább település Balatonszárszó, ahol átlagosan 616 ezer forintot kérnek el egy négyzetméternyi felújított házért vagy lakásért.

Kosmann Zsuzsanna, az egyik ingatlanügynökség balatonmáriafürdői irodavezetője lapunknak elmondta: a legtöbben azokat az ingatlanokat keresik, amelyek nem igényelnek felújítást, azokból viszont már egyre kevesebb van. – Az elmúlt öt évben szinte az összes ilyet felvásárolták – mondta Kosmann Zsuzsanna. – A legtöbb balatoni településen az 1970-es és az 1980-as években épültek az ingatlanok, ezek nagy része már elkelt, és fel is vannak újítva. Azt tapasztaljuk, hogy például Balatonmáriafürdőn és környékén 20-30 millió forintért már alig lehet kapni ingatlant, jellemzően 30-40 millióba kerülnek az épületek – hangsúlyozta a Balatonfersing irodavezetője. Kosmann Zsuzsanna hozzátette: többen építkezni is szeretnének a Balaton-parti településeken, szabad telkekből azonban nagy hiány van.

Oláh Miklós, kaposvári ingatlanközvetítő elmondta: a legtöbben a felújított ingatlanokat keresik, ám amikor szembesülnek az árával, akkor inkább azt választják, amelyiket még fel kell újítani. Oláh Miklós kiemelte: az ingatlanok árát a földrajzi elhelyezkedés is nagyban befolyásolja. Ezért is fordulhat elő, hogy egy igali felújított ház négyzetméterára csaknem húszezer forinttal több, mint egy barcsié. Az ingatlanszakértő hozzátette: a járvány miatt nem csökkent az érdeklődés a házak és a lakások iránt, az elmúlt egy évben inkább csak az árak változtak.

Átlagos négyzetméterárak (Somogy)

Felújítandó épületek (m2)Felújított épületek (m2)

Siófok 368 E Ft 590 E Ft

Kaposvár 185 E Ft 316 E Ft

Marcali 166 E Ft 238 E Ft

Balatonlelle 298 E Ft 557 E Ft

Zamárdi 276 E Ft 773 E Ft

Fonyód 249 E Ft 412 E Ft

Balatonboglár 341 E Ft 482 E Ft

Balatonföldvár 340 E Ft 570 E Ft

Nagyatád 132 E Ft 210 E Ft

Igal 169 E Ft 185 E Ft

Balatonszárszó 390 E Ft 616 E Ft

Balatonszabadi 198 E Ft 355 E Ft

Forrás: ingatlan.com

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában