gazdasági újraindítás

2021.05.17. 14:41

Állami százmilliókból bővülnek a kaposvári cégek

A kormány 664 millió forinttal támogatja a Kométa 99 Zrt. és 180 millió forinttal az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. iparfejlesztő beruházásait. Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be hétfői gyárlátogatásain Kaposváron.

Kovács Gábor

Egy Fő utcai garázsból indult el az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft., és több mint 25 év alatt vált a prémium cukortermékek piacvezetőjévé. Karl Schultes ügyvezető jelentette be, hogy 370 millió forintos beruházást hajtanak végre, és az összeg felét kormánytámogatás adja. Az erről szóló támogatói okiratot vehette át Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminisztertől egy gyárlátogatás után.

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1NmaKqfNsGLEhxfI1k2V_IZK9eKg5keVMmDDO421gbtEv4eOBG_23D3A4&v=ZKdA3sadE_A&feature=youtu.be&ab_channel=sonline.hu

Egy 2400 négyzetméteres raktárt és gyártócsarnokot építenek, hogy növelhessék az évi 35 ezer tonna termelést. Az 58 embernek munkát adó cég továbbfejlesztene, egy második iparvágányt is építenének és bővítenék a napelemparkjukat.

– A járvány példátlan egészségügyi és gazdasági kihívásaira kizárólag a nemzeti érdekeinket szolgáló válaszok születtek, így vált ebben a tekintetben Magyarország a legsikeresebb országgá – mondta az átadáson Szijjártó Péter. – Jelenleg 4,6 millió ember dolgozik, 40 ezerrel többen mint tavaly ilyenkor, és közelítünk az ötmillió beoltotthoz.

Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője arról beszélt: azon dolgoznak, hogy a gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv keretein belül több tízmilliárd forint támogatást hozzanak a kaposvári cégeknek. Felidézte a 2008-as válságot, amelynek leküzdéséhez nem kapott támogatást régiónk. Ipari reneszánszra van szükség, mert ez magasabb bért, több munkahelyet és jobb megélhetést jelent.

A Kométánál új melléktermékfeldolgozó üzemet adtak át, úttörőként, mert ilyen még nincs az országban. Ehhez 1,4 milliárd forintos beruházásra volt szükség, amelyből 664 millió forintot a magyar állam biztosított. Itt állateledelt, állati takarmányt, húslisztet, ipari zsírokat állítanak elő, és a vegyiparnak, valamint a gyógyszergyártásnak is adnak alapanyagot.

Giacomo Pedranzini, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy az ezredforduló táján egy hasonló, de elavult üzemrészt be kellett zárniuk, de most korszerű módon újranyithatják, és az évi 8 ezer tonna alapanyag feldolgozásának kapacitását még növelhetik is. A cég 870 embernek ad munkát, és a céljuk, hogy a mostani 23 milliárdos exportbevételüket 86 milliárdra növeljék.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere kiemelte, hogy az elmúlt 20 év legalacsonyabb munkanélküliségét mérték a városban. Az újraiparosítás jegyében 38 hektárral bővítik a Keleti Ipari Parkot, és a Füredi út mellett egy 173 hektáros új iparterületet kezdtek el kialakítani. A megyeszékhelyen továbbra is az élelmiszeripart, a fémipar és a zöld beruházásokat tartják a legfontosabb ipari ágazatnak.

A magyar élelmiszeripar a járvány alatt is bővült

A járvány elleni sikeres magyar védekezés nélkül további ezrek haltak volna meg, tízezrek fertőződtek volna meg, és százezrek veszítették volna el a munkahelyüket, jegyezte meg a külügyminiszter Kaposváron, aki a magyar élelmiszeripart dicsérte. Tavaly a vírus alatt nem voltak ellátási nehézségek, sőt a szektor 8 százalékos növekedést könyvelhetett el, és az idén további 3 százalékkal bővült a termelés. Közben 163 új beruházást hajtottak végre, és 88 milliárd forint támogatás áramlott az élelmiszeriparba, amely 147 ezer embert foglalkoztat, és 4 ezer milliárd forintos teljesítményt ért el. A Kométa kapcsán Szijjártó Péter az olasz-magyar gazdasági kapcsolatokra hívta fel a figyelmet, Itália ugyanis a harmadik legjelentősebb exportpiacunk, az ötödik legfontosabb üzleti partnerünk és a hetedik legnagyobb beruházónk.

Fotók: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában