aratás

2021.06.29. 14:00

Aratják már az őszi árpát a somogyi földeken

A megkérdezett gazdák szerint a hektáronkénti termésátlag jónak ígérkezik, van olyan gazdálkodó, aki tavalyhoz képest tíz százalékkal több gabonát takarít be idén.

Marosi Gábor

Vasárnap kezdték el aratni a kombájnok az egyik ötvenhektáros árpatáblát Zselickislakon. Hétfő délutánra a terület nagy részéről már betakarították az árpaszemeket. Az aratást végző cég összesen 156 hektáron dolgozik ezekben a napokban, s úgy számolnak, hogy a hét közepére végeznek.

Somodor és Szentgáloskér határában is zúgnak a kombájnok. Pong­rácz István kétszáz hektáron termeszt sörárpát, ebből 62-t már learattak. Elmondta, reményei szerint a termésátlag hektáronként eléri a nyolc tonnát. Várhatóan a hét vége felé végez, utána a búzát, majd a repcét takarítják be.

Fotó: Lang R.

Tóth Zoltán somogysárdi családi gazdálkodó is jól halad az aratással. 120 hektáron takarít be árpát. Elmondta, az árpa nedvességtartalma 10,5 százalékos, ami szinte már túl száraz. Kiemelte, a gabona minősége idén nem a legjobb, ezért az őszi árpát vélhetően csak takarmányként tudják értékesíteni.

Fotó: Lang R.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságának adatai szerint a somogyi gazdák őszi árpát 13 ezer, őszi búzát több mint 49 ezer, őszi káposztarepcét 21 ezer hektáron vetettek. Nagy György igali gazdálkodó földjein már learatták az árpát. Tavalyhoz képest tíz százalékkal több lett nála a termés, hektáronként 83 mázsa az átlag. Elmondta: a kombájnok most pár napig pihennek, másfél hét múlva viszont már a búzatáblákra fordulnak rá.

Még kivárnak

Udvaros Zoltán látrányi gazdálkodó földjeire még nem mentek rá a kombájnok, a hét közepén viszont náluk is megkezdődik az aratás. Ötszáz hektárnyi őszi búzát takarítanak be a következő hetekben, a kezdéssel azonban még várniuk kell. – A gabona nedvességtartalma magas, átlagosan tizenhét százalékos – mondta. – Vannak olyan területek, ahol húsz százaléknál is magasabb. Amint a víztartalma lecsökken tizenöt százalék környékére, elkezdhetjük a betakarítást. Ekkora értéknél bátran neki lehet állni a munkának, mert az árpaszemek „átmennek” a szárítón és a rostán, a nedvességtartalmuk pedig veszít annyit, hogy az árpát el lehessen tárolni. Hozzátette: abban bízik, hogy aratás után nedves talajba tudják letárcsázni a tarlót.

A tavalyinál jobb termésátlagokra számítanak az aratók

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában