fontos tudnivalók

2021.06.21. 14:00

Ha diákként dolgozunk, felnőttként adózunk

A nyári munkát vállaló diákok felnőttnek számítanak közteherviselés szempontjából. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében – tájékoztatott a NAV.

Turbéki Bernadett

Gödöllõ, 2020. július 31. Horváth Diána felszolgálótanuló nyári diákmunkán a gödöllõi Erzsébet királyné étteremben 2020. július 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, ám a szünidőben már a 15 éves, nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. A munkavégzéshez adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele, akkor a NAV-nál igényelheti.

A diákmunkával szerzett bevétel – néhány foglalkoztatási formát kivéve – adóköteles. A személyi jövedelemadó 15 százalék, amelyet a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó keresetéből.

Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, amelyet szintén a munkáltató von le, erről pedig igazolást kell kiállítania 2022. január 31-ig, mert az adóbevalláshoz a diáknak szüksége lesz rá.

A szakemberek szerint munkaviszony létesítésekor ragaszkodni kell a munkaszerződéshez, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét. A munkaszerződésbe foglalhatják a havi, heti, napi vagy órabérben, teljesítménybérben megállapított fizetést, napi nyolcórás munkavégzés után el kell, hogy érje a minimálbért, vagyis a bruttó 167 ezer 400 forintot.

A munkaszerződés 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt jelenteni kell a NAV-nak.

Mindezek az idei munkavállalókra érvényesek, jövőre ugyanis már a diákmunkát is érinti a 25 év alattiak kedvezménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában