fejlődő megye

2021.06.30. 18:00

Hat évre pályára állítanák Somogy megye gazdaságát

Soron kívüli ülésen döntött a megyei közgyűlés Somogy Megye Területfejlesztési Programja munkaanyagának elfogadásáról, társadalmi vitára bocsátásáról és Somogy előzetes Integrált Területi Programjának elfogadásáról.

Munkatársunktól

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke a 300 oldalas területfejlesztési program összefoglalásaképpen elmondta: a dokumentum feladata Somogy megye 2021–2027 közötti főbb fejlődési stratégiájának meghatározása.

– Ehhez elengedhetetlen a fejlesztési prioritások, programok, valamint a cél eléréséhez szükséges forrásigények meghatározása – mondta. – Az előző uniós pénzügyi ciklusban több mint 52 milliárd forintos területfejlesztési forrásról született döntés, mely biztosan megyénkbe került, illetve kerül. A következő hét évre ez az összeg megközelíti a 72 milliárdot, igaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusznak részese lesz a megyei jogú város is. Jelenlegi információink szerint hasonló struktúrával számolhatnak településeink, mint az előző ciklusban a pályázatok kiírásakor – tette hozzá az elnök. – Kiemelt hangsúlyt kap a helyi gazdaságfejlesztés, a település- és fenntartható városfejlesztés, a települési szolgáltatások minőségének javítása, a klímabarát megye kialakítása, a foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések továbbvitele, a szociális célú városrehabilitáció, a gyermeknevelést támogató humán­infrastruktúra, valamint az egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése. Ezekhez igazodva kellett megalkotni egy olyan tervet, mely hosszú távú irányt szab Somogy fejlesztéseinek.

Átfogó célunk a megye foglalkoztatási helyzetének javítása, a gazdasági aktivitás növelése. A megye belső erőforrásainak fenntartható, hatékony hasznosítása az ökológiai, társadalmi, gazdasági szempontok figyelembevételével. A megye térszerkezeti sajátosságaiból fakadó különbségek csökkentése, esélyegyenlőség biztosítása minden somogyi polgár számára. Ez csupán néhány fontos elem a munkaanyagból, melyhez bárki hozzászólhat augusztus 5-ig. Somogy Megye Területfejlesztési Programjának tervezete megtalálható a Somogy Megyei Önkormányzat honlapján a programok, tervek menüpont alatt.

A kis közösségeket is megerősítenék

A most megalkotott Területfejlesztési Program prioritásai között szerepel az agrár- és erdészeti termelési láncok szereplőinek megerősítése, a járási központok foglalkoztatási kapacitásának javítása az ipari infrastruktúra fejlesztésével a helyi termelésen alapuló önfenn­tartó szociális gazdaság feltételeinek megteremtése. A somogyi vállalkozások versenyképességének növelése, a megye turisztikai potenciáljának erősítése. A lakosság képzettségi szintjének javítását célzó és a munkába állást segítő fejlesztések támogatása. A helyi közösségek megerősödését és a helyi értékek megőrzését szolgáló fejlesztések támogatása. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Somogy megyei részének, illetve a barcsi és csurgói komplexen fejlesztendő járások fejlesztése.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában