jószág állt a házhoz

2021.06.15. 09:00

Pelyhesekkel lépkednek az önellátás felé Gigén

Háromszáz kacsát osztottak szét harminc család között hétfőn reggel Gigében a családi portaprogram keretében. Később a résztvevők csibéket, takarmányt és gyümölcsfákat is kapnak, ezzel a falun élőket újra családi gazdálkodásra kívánják ösztönözni.

Kovács Gábor

– Tessenek otthon rögtön megitatni! – adott jó tanácsot az őstermelő, aki egy kisbusznyi előnevelt kiskacsával gördült a gigei művelődési ház elé hétfőn kora reggel, ahol sokan már ládákkal, dobozokkal felsorakozva várakoztak. A legtöbben talicskába pakolták a csipogó, három hónapos szárnyasokat, mert mint megtudtuk, abból nem tudnak kiugrani a kacsák, lecsúszik az úszóhártyás láb az oldaláról. Egy pléddel azért gyorsan letakarták, hogy ne nyugtalankodjanak.

– A gyermekeim izgatottak, már alig várják, hogy délután hazaérjenek az iskolából és kézbe vehessék a kiskacsákat! – mondta mosolyogva egy fiatal édesanya, Kőszegi Gyöngyi. – Vigyáznak rá, etetik és nézik, ahogy felnő az udvaron az apró állat. Ez a gyerekeknek nagy élmény!

Másokat azonban gyakorlatiasabb szempontok vezetnek. – Ha meghíznak, majd levágjuk – rendezte el elégedetten a szárnyasokat a dobozában Németh Istvánné, akinek öt unokája van. – A családnak nagy segítséget jelent ez az adomány.

Nagy múltra tekinthet vissza az állattenyésztés a településen, de mára ebből alig maradt valami. – Jó ötven évvel ezelőtt még 180 tehenet tartottak a faluban, ma kettő ha akad – idézte fel a nyugdíjas Bíró Imre. – Hajdan minden háznál vagy tíz sertés röfögött az ólban, de most az egész faluban csupán három-négy portán hizlalnak disznót. Csordás, kanász, juhász megélt a faluban. Emlékszem arra, amikor a felső falurészből hajtották a gulyát végig az utcákon, felejthetetlen látványt nyújtott.

Másfél évig tart a portaprogram, melyet most indítottak a településen. – Átlagosan 10 kacsával és 25 csirkével gyarapodnak a háztartások, de ezzel még nincs vége a történetnek – mondta Bálint Ildikó polgármester. – Jár egy-egy zsák táp a baromfik felneveléséhez, és ősszel gyümölcsfákat kapnak a családok a programban, sőt évelő növényeket ültetnek majd a kiskertekbe, ami a faluképet is szebbé teszi. A mezőgazdaságot támogató programot az önkormányzat kezdte el. A kormányhivatal munkatársainak részvételével növény­termesz­tési és állattenyésztési tanfolyamokat tartottunk, amellyel a résztvevőket ismeretekhez juttattuk. Most a családok a tudásukat a konyhakertekben és baromfiudvarban gyakorolhatják.

Esélyteremtés a portaprogrammal

A Családi Portaprogram – Szociális földprogram nevű támogatási formára tavaly októberben lehetett pályázatot benyújtani a Belügyminisztériumhoz, és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) szervezi a lebonyolítást. Sztojka Attila, a TEF főigazgatója ellátogatott Gigébe, és az önkormányzat vezetésével közösen gondolkodtak azon, hogyan segíthetnének a hátrányos helyzetű családokon. A családi portaprogram meghirdetett célja, hogy javítsa a vidéken élők életminőségét a jól működő családi porták kialakításával. Az élelmiszer-termelés hagyományos, illetve korszerű formáit terjesztik el vidéken. A portaprogrammal a hagyományos falusi művelési kultúrát akarják megtartani és megszilárdítani, különösen a többgyermekes, fiatal családok részvételére számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában